The Water issue in Turkey's relations with Syria
Türkiye-Suriye ilişkilerinde su sorunu
- Tez No: 82109
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye-Suriye İlişkileri, Su Sorunu, Su Silahı IV, Turkish-Syrian Relations, Water Issue, Water as a Weapon m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİNDE SU SORUNU Tezel, Yönet Can Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Eylül 1997, 94 sayfa Bu tez, Türkiye'nin Suriye ile olan ilişkilerinde su meselesini tahlil etmeyi amaçlamaktadır. Su kıtlığı tüm Orta Doğu için ciddi bir sorundur. Türkiye ve Suriye'nin durumunda, mevcut ve geleceğe ait su talepleri işbirliğini zorunlu kılmaktadır. Ancak, 20. Yüzyılda Türkiye-Suriye ilişkilerinin geliştiği tarihi/siyasi ortam, işbirliğine dayalı girişimleri teşvik edici olmamıştır. Bu durum, iki ülkenin birbirlerinin su geliştime projelerini olumsuz olarak algılamaları neticesini doğurmuştur. Türkiye, Fırat'ın suları üzerindeki kontrolünü Suriye ile olan ilişkilerinde, ve özellikle bu ülkenin Türkiye'de faaliyet gösteren yıkıcı silahlı gruplara, PKK'ya, verdiği desteğe karşı bir silah olarak kullanmakla suçlanmıştır. Bu çalışma, Ekim 1999 'da yaşanan Türkiye- Suriye krizini de inceleyerek, Türkiye'nin Fırat suları üzerindeki kontrolünü bir silah olarak kullanmadığını ortaya koymaktadır. Ancak, her iki tarafın su ihtiyaçlarının gerçekliği ve özellikle Türkiye'nin büyük su geliştirme projesi GAP'ın geri dönülmezliği dikkate alındığında, tek taraflı haraket etme keyfiyeti yerini işbirliğine bırakmadığı sürece, su önemli bir sorun olmaya devam edecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE WATER ISSUE IN TURKEY'S RELATIONS WITH SYRIA Tezel, Yönet Can M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı September 1997, 94 pages This thesis aims to analyse the water problem in Turkey's relations with Syria. Water scarcity is a serious problem for the whole Middle East. In the case of Turkey and Syria, present and future demands on water necessitate cooperation. However, the historical/political background against which Turkish-Syrian relations have developed in the 20 century has not been conducive to cooperative schemes. This has resulted in a negative perception of each others' water development projects. Turkey has been accused of using its control of the Euphrates waters as a weapon in dealing with Syria, especially against the latter' s support to subversive armed groups operating against Turkey, i.e. the PKK. Based also on an analysis of the Turkish-Syrian crisis of October 1998, this study reveals that Turkey has not utilised its control of Euphrates waters as a weapon. Yet, given the actuality of water needs on both sides and especially the irreversibility of Turkey's grand water development project, the GAP, water will continue to be a major issue unless cooperation replaces unilateralism.