Prediction of financial performance in İstanbul Stock Exchange: A comparative analysis
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası finansal performans tahmini: Karşılaştırmalı analiz
- Tez No: 82111
- Danışmanlar: DR. SEZA DANIŞOĞLU RHOADES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağlan, Çoklu Diskriminant Analizi, Finansal Performans Tahmini, Karşılaştırmalı Çalışma, Artificial Neural Networks, Multiple Discriminant Analysis, Financial Performance Prediction, Comparative Study IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
oz ISTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI FINANSAL PERFORMANS TAHMİNİ: KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ Türetken, Özgür Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Seza Danışoğlu Rhoades Eylül 1999, 58 sayfa Bu tez İstanbul Menkul Kıymetler B orsası 'ndaki şirketlerin finansal performansım tahmin edecek bir sistem oluşturmak üzere yapılmış bir çalışmayı aktarmaktadır. Daha önceki benzer çalışmalarda kullanılmış altı finansal rasyo bir şirketin İMKB 100 endeksinde yer alıp almayacağım belirleyicilikleri açısından test edilmiştir. Bu çalışmada, biri Çoklu Diskriminant Analizi, diğeri de Yapay Sinir Ağlarına dayalı iki değişik sınıflandırma yöntemi kullanılmış ve istatiksel karşılaştırmalar yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlan, finansal performans tahmini için kullanılan altı rasyodan ikisinin istatiksel olarak anlamlı olduğu yönündedir. Ayrıca, Yapay Sinir Ağlarına dayalı modellerin tahmin performansı açısından klasik Çoklu Diskriminant Analizi metoduna dayalı modellerden daha iyi olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar baz alınarak genellemeler yapılmış ve ilerideki araştırmalar için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTION OF FINANCIAL PERFORMANCE IN ISTANBUL STOCK EXCHANGE: A COMPARATIVE ANALYSIS Türetken, Özgür M.B.A., Department of Business Administration Supervisor: Dr. Seza Danışoğlu Rhoades September 1999, 58 pages This thesis reports on a study designed to build a predictive model for financial performance in Istanbul Stock Exchange. Six accounting ratios, used in previous studies, are tested for their ability to predict whether a firm is included in the ISE 100 index. Two classification methods are used: Multiple Discriminant Analysis and Artificial Neural Networks. Statistical comparisons are made between these two methods for their predictive performance. The results suggest that only two of the six initially selected predictors are significant in successfully discriminating good financial performers from the others. Another result is that Artificial Neural Network models outperform the classical Multiple Discriminant Analysis models in correct classification mof İSE 1 00 firms. Based on the results, conclusions are drawn and directions for future research are given.