The Use of statistical degomposition measure in financial statement analysis
İstatistiksel ayrıştırma yönteminin mali tablo analizine uygulanması
- Tez No: 53390
- Danışmanlar: PROF.DR. ERKUT GÖKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mali Tablo Analizi, istatistiksel Ayrıştırma Analizi, Varlık (Aktif) Ayrıştırma Ölçüsü, Kaynak (Pasif) Ayrıştırma Ölçüsü, Mali Durum Tablosu (Bilanço) Ayrıştırma Ölçüsü. vı, Financial Statement Analysis, Statistical Decomposition Analysis, Assets Decomposition Measure, Liabilities Decomposition Measure, Statement of Financial Position Decomposition Measure IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
oz İSTATİSTİKSEL AYRIŞTIRMA YÖNTEMİNİN MALİ TABLO ANALİZİNE UYGULANMASI YILMAZ, Arzu Barçın Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Erkut GÖKTAN Ocak 1996, 231 sayfa. Mali tablolar kullanıcılarına, karar verme sürecinde, işletmelerle ilgili verilerin tahmin, karşılaştırma ve değerlendirilmesi için bilgi sağlar. Bu tabloların analizi işletmeye ya da endüstriye, ve kullanıcının ihtiyaçlarına göre değişik yöntemlerle yapılabilir. Bu çalışmada, mali tablolarda gösterilen bilgilerin karşılaştırmalı ve göreli önemlerinin vurgulanması, ve işletmenin durumunun değerlendirilmesi için kullanılan çeşitli yöntemler tanımlanmıştır. Bu yöntemler arasından, -yaygın olarak kullanılan rasyo analizini tamamlayan bir yöntem olan- işletmelerin girdi ve çıktılarının kullanıldıkları yerlerin tesbit edilmesi amacıyla özet ölçüler sağlayan istatistiksel ayrıştırma analizi kullanılmıştır. Dahili ve/veya harici faktörler bu girdi ve çıktıların kullanıldıkları yerlerde değişiklikler olmasına yol açabilir. Bu değişikliklerin oluşlarının ve büyüklüklerinin tesbit edilmesi, bunların işletmelerin hali hazırdaki ve gelecekteki performansı üzerindeki etkilerini değerlendirme olanağı verecektir. Bu çalışmada yöntem, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlemgören, 7 farklı endüstri dalından 21 işletmenin mali durum tablolarına, 7 yıllık bir zaman aralığı için uygulanmıştır. Hem mali ve hem de ekonomik veriler kullanılarak yapılan teknik hesaplamalar sonucunda, işletmelerin gelecekteki mali durumlarının, istatistiksel ayrıştırma analizi yöntemi kullanılarak önceden tesbit edilebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USE OF STATISTICAL DECOMPOSITION MEASURE IN FINANCIAL STATEMENT ANALYSIS YILMAZ, Arzu Barçın MBA, Department of Management Supervisor: Prof. Dr. Erkut GÖKTAN January 1996, 231 pages. Financial statements provide users information for predicting, comparing and evaluating enterprise related data in the process of decision making. The analysis of these statements can be done in different ways, depending on the type of enterprise or industry and the specific needs of the user. In this study, various methods that are used to emphasize the comparative and relative importance of the data presented in the financial statements, and to evaluate the position of the enterprise, are described. Among these methods statistical decomposition analysis -a complementary method to the well known ratio analysis- is used to provide summary measures on the allocation of enterprise's inputs and outputs. The changes in the allocations of inputs and outputs can be caused by internal and/or external factors. By detecting the occurrence and extent of such structural changes in the resource allocation of enterprise, it is possible to evaluate their impact on current and future performance. The method is applied to the statements of financial position of 21 enterprises, from 7 different manufacturing mindustries, those that are being traded in Istanbul Stock Exchange, for a period covering 7 years. Aş a result of the technical calculations based on both financial and economic data, it can be said that the statistical decomposition analysis method satisfactorily fulfils its expected function to foretell future financial conditions.