Mekân kavramı çerçevesinde Suriyelilerin kentsel deneyimleri: Muğla/Ortaca ilçesinin Terzialiler mahallesi örneği
Urban experiences of Syrians within the framework of the concept of space: The case of Terzialiler neighborhood of Muğla/Ortaca district
- Tez No: 821175
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP HİÇDURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent Mekânı, Kentsel Deneyimler, Etkileşim, Suriyeliler, Türkler, Urban Space, Urban Experiences, Interaction, Syrians, Turks
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Mekân, dinamik bir yapıya sahiptir ve birey için mekân hem yapısal olarak hem de toplumsal olarak merkezi bir önem taşımaktadır. Kent mekânında geçirilen süre ile doğru orantıda pekişen kentsel deneyimler ise bireyin sosyal, ekonomik, kültürel, siyasi, politik ve toplumsal olarak etkileşimini ve dolayısıyla mekâna entegrasyonunu kolaylaştırmaktadır. Göç hareketi sonucunda yeni mekânın yabancısı olan göçmenler ise çeşitli mekânlarda deneyimler kazanarak hem kimlik oluşum süreçlerini hem de aidiyetlik ihtiyaçlarını desteklemektedirler. Suriyelilerin Türkiye'ye göç etmelerinin mekânın değişimi, dönüşümü ve yeniden üretiminde etkili olduğu görülmektedir. Türkiye'ye gerçekleşen Suriyeli göçü sonucunda göçmenler ve ev sahibi toplum bir arada yaşayarak çeşitli mekânlarda etkileşimde bulunmaktadırlar. Suriyelilerin mekân tercihlerinin hangileri olduğu, mekânın algı süreçlerine etkisi ve kent mekânında kurulan ilişkilerin daha çok kimlerle kurulduğu Suriyelilerin kentsel deneyimlerinin anlaşılmasında büyük önem taşımaktadır. Suriyeli göçünden sonra Türklerin mekân tercihlerinin ve kentsel deneyimlerinin etkilenip etkilenmediği de oldukça önemlidir. Suriyelilerin kentsel deneyimlerinin açıklanmasının hedeflendiği bu çalışmada, Ortaca ilçesinin Terzialiler mahallesinde yaşayan 12 Suriyeli ve 6 Türk ile yarı-yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Nitel bir çalışma olan bu tez, fenomenolojik bir yaklaşım ile hazırlanmıştır. Çalışmanın sonucunda Terzialiler mahallesinde yaşayan Suriyelilerin kentsel deneyimlerini gerçekleştirmek için ev içi hayatı tercih ederken ev içi faaliyetlerini hemşehri, akraba ve aile üyeleriyle gerçekleştirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Space has a dynamic structure and for the individual, space is of central importance both structurally and socially. Urban experiences, which are reinforced in direct proportion with the time spent in the urban space, facilitate the social, economic, cultural, political, political and societal interaction of the individual and thus their integration into the space. As a result of the migration movement, immigrants who are strangers to the new place gain experience in various places and support both their identity formation processes and their need for belonging. It is seen that the migration of Syrians to Turkey is effective in the change, transformation and reproduction of the space. As a result of the Syrian migration to Turkey, immigrants and the host society live together and interact in various places. The spatial preferences of Syrians, the effect of space on perception processes, and with whom the relations established in the urban space are mostly established are of great importance in understanding the urban experiences of the Syrians. It is also very important whether the spatial preferences and urban experiences of the Turks are affected after the Syrian migration. In this study, which aims to explain the urban experiences of Syrians, semi-structured interviews were conducted with 12 Syrians and 6 Turks living in Terzialiler neighborhood of Ortaca district. This thesis, which is a qualitative study, has been prepared with a phenomenological approach. As a result of the study, it was seen that while the Syrians living in Terzialiler neighborhood preferred domestic life to realize their urban experiences, they performed their domestic activities with their fellow countrymen, relatives and family members.