Kas ivaziv mesane kanserinde prognostik nutrisyonel indeks (PNI) skorunun prognostik önemi
The prognostic significance of prognostic nutritional index (PNI) score in muscle invasive bladder cancer
  1. Tez No: 821191
  2. Yazar: MELİKE NUR ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK SALMAN, DOÇ. DR. ZEYNEP GÜLSÜM GÜÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, PNI, Prognostik Nutrisyonel İndeks, Bladder cancer, Prognostic Nutritional Index, PNI
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Mesane kanseri dünya genelinde yüksek oranda mortaliteye yol açan üriner sistemin en sık görülen malignitelerindendir. Bu çalışmada ulaşılabilir, tekrarlanabilir, hesaplanması oldukça kolay ve ucuz olan PNI skorunun mesane kanseri prognozundaki öneminin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniğinde Ocak 2015- Aralık 2022 yılları arasında kas invaziv (evre 2,3,4) mesane kanseri tanısıyla takip edilen hastalar retrospektif olarak değerlendi. Tüm hastaların tanı anındaki lenfosit ve albumin değerleri tespit edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, tanı yaşı, operasyon tarihi, metastaz durumu, patolojik bulgular, aldığı tedavi, tedaviye yanıt, nüks/progresyon tarihi kaydedildi. Prongostik nütrisyon indeksinin (PNI) prognostik faktör olarak kullanılıp kullanılmayacağı ve hastalığın şiddeti ile korelasyonunun değerlendirilmesi planlandı. Bulgular: Çalışmamızda mesane kanseri tanısı ile takip edilen 107 hasta alındı. Bu hastaların 8'i (%7,5) kadın, 99'u (%92,5) erkekti. Araştırmada, genel yaş ortalaması 64,5±8,9 yıl medyan yaş 65,0 yıl ve minimum 35 maksimum 85 yaşında hastanın olduğu tespit edildi. Hastaların büyük kısmının sigara maruziyeti olup 65'i (%60,7) hala aktif sigara içicisiydi. Hastaların 34 (%31,8) tanesinin tanı anında uzak metastazı mevcuttu. Tanı anında hastaların 9 (%8,4) tanesi evre 2, 41 (%38,3) tanesi evre 3, 57 (%53,3) tanesi evre 4 olarak değerlendirilmişti. Hastaların yarısından fazlası %59,8 oranı ile radikal sistektomi geçirmişti. Kaplan-Meier sağkalım analizine göre genel sağkalım süresi ortalama 35,9 ay medyan süre 19,9 ay olarak bulundu. PFS süresi ortalama 24,6 ay medyan süre 11,0 ay olarak bulundu. Sağkalımı PNI skoruna göre tahmin edebilmek için ROC analizi uygulandı ve %61,3 sensivite ve %75 spesifite ile kesim değeri (cut-off) 50,13 olarak bulundu. Korelasyon analiz sonucuna göre PNI skoru ile PFS süresi ve OS süresi arasında zayıf-orta düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişki bulundu (sırası ile p=0,020, p=0,001). Belirlenen kesim değerine göre hastalar PNI yüksek ve PNI düşük olanlar olarak gruplandırıldığında iki grup arasında OS ve PFS süreleri karşılaştırmasında anlamlı fark bulundu (Sırasıyla; Log-Rank p Değeri, OS; p=0,004 ve PFS; p=0,024). Sonuç: PNI ucuz, kolay hesaplanan, tekrarlanabilen, noninvaziv bir biyobelirteç olup hastaların inflamatuar ve nutrisyonel durumunun değerlendirilmesi amaçlı oluşturulmuştur. Çalışmamızın kısıtlamaları göz önünde bulundurulduğunda tarafımızca daha geniş çaplı çalışmaların yapılması gertiği düşünülmekte olsa da sonuçlarımız tedavi öncesi bakılan PNI düzeylerinin, lokal ileri ve ileri evre mesane kanseri hastalarında prognostik açıdan yol gösterici olarak kullanılabiliceğinin ipuçlarını vermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Bladder cancer is one of the most common malignancies of the urinary system, causing high rates of mortality worldwide. This study aimed to investigate the importance of the PNI score, which is accessible, reproducible, easy to calculate and inexpensive, in bladder cancer prognosis. Materials and Methods: In our study, patients who were followed up with the diagnosis of muscle invasive bladder cancer at Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Medical Oncology Clinic between January 2015 and December 2022 were evaluated retrospectively. Lymphocyte and albumin levels of all patients at the time of diagnosis were determined. The patients' age, gender, age at diagnosis, operation date, metastasis status, pathological findings, treatment received, response to treatment, and relapse/progression date were recorded. It was planned to evaluate whether the prongostic nutritional index (PNI) could be used as a prognostic factor and its correlation with the severity of the disease. Results: In our study, 107 patients who were followed up with a diagnosis of bladder cancer were included. 8 (7.5%) of these patients were women and 99 (92.5%) were men. In the study, it was determined that the overall average age of the patient was 64.5±8.9 years, the median age was 65.0 years, and the patient was minimum 35 years old and maximum 85 years old. Most of the patients were exposed to smoking and 65 (60.7%) were still active smokers. 34 (31.8%) of the patients had distant metastases at the time of diagnosis. At the time of diagnosis, 9 (8.4%) of the patients were evaluated as stage 2, 41 (38.3%) as stage 3, and 57 (53.3%) as stage 4. More than half of the patients had undergone radical cystectomy with a rate of 59.8%. According to Kaplan-Meier survival analysis, the average overall survival time was 35.9 months and the median time was 19.9 months. The average PFS duration was 24.6 months and the median duration was 11.0 months. ROC analysis was applied to predict survival according to the PNI score and the cut-off value was found to be 50.13 with 61.3% sensitivity and 75% specificity. According to the correlation analysis results, a weak-moderate positive significant relationship was found between the PNI score and PFS and OS (p=0.020, p=0.001, respectively). When the patients were grouped as those with high PNI and those with low PNI according to the determined cut-off value, a significant difference was found in the comparison of OS and PFS times between the two groups (Log-Rank p Value, OS; p=0.004 and PFS; p=0.024, respectively). Conclusion: PNI is a cheap, easily calculated, reproducible, noninvasive biomarker and was created to evaluate the inflammatory and nutritional status of patients. Although we think that larger studies should be conducted considering the limitations of our study, our results give clues that pre-treatment PNI levels can be used as prognostic guidance in locally advanced and advanced-stage bladder cancer patients.