İşletmelerde mobbing ve çalışan motivasyonuna etkisi: otel çalışanları üzerinde bir araştırma
Mobbing in businesses and its effect on employee motivation: a research on hotel employees
  1. Tez No: 821198
  2. Yazar: DİLEK SEVTAP GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ SİVASLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Şiddet, Bezdirme, Yıldırma, İşyerinde Psikolojik Taciz, Motivasyon, Çalışan Motivasyonu, Mobbing, Psychological Violence, Harassment, Intimidation, Psychological Harassment in the Workplace, Motivation, Employee Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İşyerinde mobbing, bir personelin diğer personel, yönetici ya da patron/patronlar tarafından kasten devamlı ve sistemli biçimde duygusal saldırı yapılması ve çalışanın hırpalanması anlamındadır. Böylece ruhsal, toplumsal ve fiziksel açıdan yıpratılarak personelin çalışmasındaki verimliliği ve başarısının azalmasına, belki de çalışanın istifa ederek kurumla yollarını ayırmasına sebep olabilen, kurumsal açıdan ise kurumdaki çalışanlar arasındaki uyumunun bozulmasına sebep olarak personeldeki başarı ile verimliliğe ve dolaylı olarak da milli ekonomiye olumsuz etki yapacak bir prosesdir. Mobbingin personel ve kurum açısından ciddi seviyede önemli olması bu konuya yasal anlamda da tedbir alma zorunluluğu da doğurmuştur. Zira halen, birçok gelişmiş ülkede, mobbingin tanı ve neticelerine dayalı araştırmaların yapıldığı, ayrıca söz konusu türdeki mobbinglerin engellenmesi ve var olan taciz fiillerinin sebep olduğu şahsi ve kurumsal zararlarının ortadan kaldırılması için yasal önlemlerin alındığı gözlemlenirken, bu olgu halen mevzuatımızda açıkça karşılık bulmamaktadır. Bu tez çalışmasında, mobbing olgusunun kavram olarak çerçevesi ve içeriğinden yola çıkılarak, İstanbul'daki otel çalışanlarının performanslarına etkisi anket uygulaması ile incelenmiştir. Araştırmanın kavramsal bölümlerinde literatür taraması yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünde ise nicel araştırma yöndemlerinden anket yöntemi kullanılarak mobbing ile motivasyon arasındaki ilişki ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Üç bölümden oluşan bu tez çalışmasının ilk iki bölümünde; yazın taraması yaparak konuyla alakalı literatür kavramlarına açıklık getirilmiş, son bölümünde ise mobbingin personelin motivasyonuna etkisini ortaya koymak amacıyla İstanbul'da 694 otel çalışanına yönelik anket çalışması yapılmış ve SPSS istatistik programı ile analiz edilerek değerlendirilmiştir. Ayrıca faktör, regresyon ve korelasyon analizleri de yapılmıştır. Çalışmada 27 sorudan oluşan mobbing sorularına verilen cevaplar analiz edildiğinde, Alpha sayısı 0.973 çıkmıştır ve 28 sorudan oluşan motivasyon sorularına verilen cevaplar analiz edildiğinde, Alpha sayısı 0.915 çıkmıştır. Bu da uygulama sonuçları oldukça güvenilir ve geçerli demektir.
Özet (Çeviri)
Mobbing in the workplace means the deliberate and systematic emotional attack of a staff member by other staff, manager or boss/bosses, and battering the employee. Thus, it is a situation that can cause a decrease in the efficiency and success of the personnel in their work by being worn out spiritually, socially and physically, perhaps causing the employee to resign and parting ways with the institution, and from an institutional point of view, it will have a negative impact on the success and productivity of the personnel and indirectly on the national economy by causing the harmonization between the employees in the institution. is the process. The serious importance of mobbing in terms of personnel and institutions has led to the obligation to take legal measures on this issue. While it is observed that in many developed countries, researches based on the diagnosis and results of mobbing are carried out, and legal measures are taken to prevent such mobbing and to eliminate the personal and institutional damages caused by existing harassment acts, this phenomenon still does not find a clear response in our legislation. In this thesis, the effect of the mobbing phenomenon on the performance of hotel employees in Istanbul was examined by means of a questionnaire, based on the concept and content of the phenomenon. In the conceptual parts of the research, the literature review method was used. In the application part of the research, the relationship between mobbing and motivation was tried to be revealed by using the survey method, which is one of the quantitative research methods. In this direction, the relational survey model was used in the research. In the first two parts of this thesis, which consists of three parts; By making a literature review, the concepts of literature related to the subject were clarified, and in the last part, a survey was conducted for 694 hotel employees in order to reveal the effect of mobbing on the motivation of the personnel. As a result of the analysis, it has been determined that there is a negative relationship between mobbing and motivation. Although not too much, it has been determined in line with the analyzes that the motivation rate decreases as the mobbing rate increases.