Türkiye'de tarımsal desteklemeler ve tarım sektörü
Agricultural supports and the agricultural sector in Turkey
- Tez No: 821229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal desteklemeler, Tarım sektörü, Güneydoğu anadolu bölgesi, Panel veri analizi, Agricultural supports, Agricultural sector, South-eastern anatolia region, Panel data analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesinden pazarlanmasına kadar olan süreçlerin tamamına tarım denilmektedir. Tarım sektörü özellikle üzerinde yaşadığımız coğrafya açısından oldukça önemli ve vazgeçilemez bir yere sahiptir. Geçmişten günümüze ülkemizin önemli bir kısmı, gelirini tamamen tarımdan elde etmiştir ve etmeye devam etmektedir. Dolayısıyla tarım sektöründeki gelişimler, değişimler, beklentiler vs. ekonomik anlamda önem arz etmektedir. Bu çalışmanın Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki tarımsal destekler ve tarım sektörü üzerine yapılan az sayıdaki çalışmalardan biri olarak literatüre katkısı olacaktır. Ayrıca çalışmanın üzerinde durulması gereken özelliklerinden birisi de tarımsal desteklemelerin tarım açısından önemli sayılabilecek belirli değişkenler (Tarımsal verimlilik, tarımsal alanlar, tarımsal ihracat, tarımsal üretim) üzerindeki etkisini analiz ediyor olmasıdır. Bu çalışmada, Türkiye'nin 9 ilini ve 2000-2020 yılları arasındaki dönemi kapsayan panel veri seti oluşturulup ekonometrik modeller yardımıyla tarımsal destekler ve tarımsal verimlilik, tarımsal alanlar, tarımsal ihracat, tarımsal üretim arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Yapılan ekonometrik tahmin analiz sonuçları, tarımsal desteklemeler ile tarımsal verimlilik, tarım alanları, tarımsal ihracat ve tarımsal üretim arasında genel anlamda pozitif yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The whole process from the production of plant and animal products to the marketing is called agriculture. The agricultural sector has a very important and indispensable place, especially in terms of the geography we live on. From past to present, a significant part of our country has obtained its income completely from agriculture and continues to do so. Therefore, developments, changes, expectations, etc. in the agricultural sector. economically important. This study will contribute to the literature as one of the few studies on agricultural supports and the agricultural sector in the Southeastern Anatolia Region. In addition, one of the features of the study that should be emphasized is that it analyzes the effect of agricultural supports on certain variables (Agricultural productivity, agricultural areas, agricultural exports, agricultural production) that can be considered important in terms of agriculture. In this study, a panel data set covering 9 provinces of Turkey and the period between 2000-2020 was created and the relationship between agricultural supports and agricultural productivity, agricultural areas, agricultural exports, agricultural production was analyzed with the help of econometric models. The results of the econometric estimation analysis revealed that there is a generally positive relationship between agricultural supports and agricultural productivity, agricultural areas, agricultural exports and agricultural production.