Differential effects of parent and peer attachment on social and emotional loneliness among adolescents
Ergenlerde ana-baba ve arkadaş bağlılığının sosyal ve duygusal yalnızlık üzerindeki ayrıştırıcı etkisi
- Tez No: 82125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SERDAR DEĞİRMENCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Yalnızlık, Duygusal Yalnızlık, Ana-Baba ve Arkadaş Bağlılığı, Algılanan Benlik, Algılanan Fiziksel Çekicilik, Emotional Loneliness, Social Loneliness, and Feeling of Loneliness, Parent and Peer Attachment, Perceived Self-Worth, Perceived Physical Attractiveness, Psychological Symptomatology, Adolescents IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
öz Ergenlerde Ana-Baba ve Arkadaş Bağlılığının Sosyal ve Duygusal Yalnızlık Üzerindeki Aynştıncı Etsisi Löker, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu Mart 1999, 63 sayfa Bu araştırmada ergenler arasında yaşanan yalnızlığın çok boyutluluğu sınanmış ve ana-baba ve arkadaş bağlılığı ile algılanan benlik ve algılanan fiziksel çekiciliğinin sosyal ve duygusal yalnızlık üzerindeki aynştıncı etkisi incelenmiştir. Aynca farklı yalnızlık türlerinin yaş ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmaya yaşları 12 ile 28 arasında değişen 383 kişi katılmıştır. Katılımcılara yalnızlık, ana-baba ve arkadaş bağlılığı, algılanan benlik ve algılanan fiziksel çekicilik ölçekleri verilmiştir. Faktör analizi, regresyon analizi, ANOVA, t-test ve korelasyon teknikleri kullanılarak elde edilen sonuçlar duygusal ve sosyal yalnızlığın farklı iki boyut olduğu denencesini kısmen doğrulamıştır. Yaş farklan incelendiğinde orta yaş ergenlerin geç yaş ergenlere göre daha fazla duygusal yalnızlık hissettikleri ve erken yaş ergenlerin orta ve geç yaş ergenlerden daha fazla sosyal yalnızlık yaşadıklan bulunmuştur. Son olarak bulgular, uygulama alanlan tartışılmış ve yeni araştırma önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Differential Effects Of Parent And Peer Attachment On Social And Emotional Loneliness Among Adolescents Löker, Özlem M. Sc, Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Serdar M. Değirmencioğlu March 1999, 63 pages The present study tested the multidimentionality of loneliness among adolescents. Differential effects of parent and peer attachment and perceived self- worth and perceived physical attractiveness on social and emotional loneliness were investigated. Whether types of loneliness were experienced differently in different ages of adolescence were also examined. The sample consisted of 383 adolescents ranging from 12 to 28 years of age. Participants responded to the items of loneliness, attachment, and perceived self-measures. The factor analysis, multiple regression, ANOVA and t-test were used to analyze the data. Hypothesis that social and emotional loneliness are distinct experiences that result from different antecedents was supported partially. Moreover, middle adolescents were found to be more emotionally lonely than late adolescents and early adolescent was found to experience social loneliness more than late adolescents. These results were discussed and implications for future research were suggested. m