Islam, opposition and state responses: Algeria and Morocco
İslam, muhalefet ve devlet politikaları: Cezayir ve Fas
- Tez No: 72956
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Cezayir, Fas, Fransız sömürgeciliği, Devlet Kurma Süreci, Meşruiyet Zemini, îslami Muhalefet Hareketleri, Devlet'in Tepkileri, Algeria, Morocco, French Colonialism, State Building Process, Legitimacy Base, Islamic Opposition Movements, State's Responses. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz Islam, muhalefet ve devlet polîtîkalari: cezayir ve fas Özbayoğlu-Acarsoy, Ece Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Meliha Benli ALTUNISDC Kasım 1998, 93 Sayfa Bu çalışma, Cezayir rejiminin îslami muhalefetle başa çıkmakta niçin başarısız olduğunu ve bugün neden kanlı bir iç savaşla karşı karşıya kaldığım, bunun yanında Fas'm İslami muhalefetini sindirmeyi, yatıştırmayı ve siyasi islamcılara kitle desteğinin artmasını önlemeyi nasıl başardığını incelemektedir. Her iki ülke de bir Fransız sömürgeciliğine maruz kalmış, bağımsızlık sonrası devlet kurma aşamasının güçlüklerinden geçmiş, 1970'ler ve 1980'lerde benzeri ekonomik krizlerle karşılaşmışlardır. Ancak, iki ülke, uygulanmış sömürgecilik politikaları, devletin kuruluş süreci ve meşruiyet zeminleri, ve bu devletlerin îslami muhalefete karşı izledikleri farklı yaklaşım ve politikalar gibi noktalarda ayrılmaktadırlar. Fas'ta göreceli olarak daha yumuşak bir Fransız sömürgeciliği, Fas kralının tarihi ve dini meşruiyet zemini, devlet kurma aşamasında sosyopolitik anlamda fazla bir istikrarsızlık yaşanmaması ve Kral'm îslami muhalefete karşı uyguladığı başarılı politikalar sonucunda siyasi islam fazla bir güç kazanamamıştır. Ancak, Cezayir'in maruz kaldığı uzun süreli ve şiddetli Fransız sömürgeciliği, bağımsızlık sonrası rejimin meşruiyet zeminin kaygan bir temele dayanması, Cezayir halkının bağımsızlık sonrasında izlenen yanlış polikialar sonucunda ciddi kimlik bunalımları yaşaması ve rejimin siyasi alanda liberalleşme yönünde erken bir karar alması, islamcıların neredeyse iktidara gelmesine yol açmıştır. Sonuçta, Fas halkı için monarşinin sürekliliği ülkenin birlik ve istikran için gerekli olarak algılanırken, siyasi sistemin çoğulcu yapısı da sistemin bölünmesini engellemiştir. Cezayir'de ise askeri darbe ne îslami hareketi engelleyebilmiş ne de ülkenin zorlu geçmişden miras kalan sorunlara bir çözüm getirebilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISLAM, OPPOSITION AND STATE RESPONSES: ALGERIA AND MOROCCO Özbayoğlu-Acarsoy, Ece M.S., Department of International Relations Supervisor: Ass.Prof.Dr.Meliha Benli ALTUNISIK November 1998, 93 Pages This thesis analyzes the question, of why Algeria failed to cope with its Islamic opposition and troubled by a bloody civil war, whereas Morocco has been successful in diluting, co-opting and calming down the Islamic opposition and succeeded to prevent the mass support for political Islamists. These states passed through the French colonial periods, the difficult task of state building in post-independence period and confronted similar economic crisis in late 1970s and 1980s. Nevertheless, they differed in terms of the type of colonial experience, the state formation process, the legitimacy bases of the regimes and, finally, the policies towards their Islamist opposition movements. In Morocco, relatively mild French colonialism, historical and religious basis of the King's legitimacy, minimum sociopolitical instability and successful policies of the Moroccan monarchy pursued in the midst-of the economic crisis and political disturbances as well as its responses towards the Islamic opposition helped the regime to prevent the political Islam to become a very powerful force. Whereas in Algeria, with its long and brutal French colonialism, with a fragile legitimacy formula of its regime, with its society suffering from an identity crisis brought by first French colonialism and then by the disruptive polices of the post-independence regime, with its early decision of political liberalization led the Islamists nearly to rise to power. For Moroccans, the continuation of the monarchy is perceived as necessary for the unity and stability of the country, and the pluralistic nature of its political structure is a safeguard against its fragmentation. Whereas Algeria proved that the military intervention has neither been able to prevent the Islamic movement, which grew more violent as it was forced underground, nor it has been a solution to the country's problems emanating from its uneasy past. Finally, this thesis intents to compare the two cases through looking the internal dynamics i.e mstate-society, regime-opposition relations and their social, political and historical circumstances. For this, the external dynamics i.e. international context, these states' bilateral or multilateral political and economic relations and the foreign policy concerns are not examined in details.