Yerüstü su depolama tesisleri ve iletim tünellerinde geçirimsizlik perdesinin projelendirilmesi kriterleri ve örnek bir uygulama
Design criteria for impermeability curtain in surface water storage facilities and transmission tunnels andan example application
  1. Tez No: 821348
  2. Yazar: İSMAİL SEVİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMİ YARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baraj, gölet, geçirimsizlik perdesi, jeoteknik özellikler Temmuz 2023, 87 sayfa, Dam, pond, impermeability curtain, geotechnical properties July 2023, 87 pages
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ YERÜSTÜ SU DEPOLAMA TESİSLERİ VE İLETİM TÜNELLERİNDE GEÇİRİMSİZLİK PERDESİNİN PROJELENDİRİLMESİ KRİTERLERİ VE ÖRNEK BİR UYGULAMA İsmail SEVİM Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Necmi YARBAŞI Amaç: Yerüstü su depolama tesisleri ve iletim tünellerinde geçirimsizlik (sızdırmazlık) perdesinin projelendirilmesi kriterlerinin sızdırmazlık amacı ile yapılan mühendislik yapılarının (baraj, gölet, iletim tüneli vb.) yapımında hangi yöntemlerin ve bu yöntemlerin nasıl uygulanması gerektiği araştırılacaktır. Yöntem: Ülkemizde ve Dünyada su depolama tesislerinde geçirimsizlik perdesi oluşturulması ile ilgili uygulanan yöntemler araştırılmış, bu yöntemlerin uygulanabilirliği ilgili olarak literatür taraması yapılmıştır. Elde edilen geçirimsizlik (sızdırmazlık) yöntemleri ve ülkemizde yapılan tesislerdeki imalatlar irdelenmiştir. Bu yöntemlerin irdelenmesi sırasında uygulamada karşılaşılan problemler ve bu problemlerin çözüm yöntemleri incelenmiştir. Bulgular: Yerüstü su depolama tesislerinin inşasında geçirimsizlik perdelerinin oluşturulması önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde özellikle baraj, gölet ve iletim tünelleri gibi önemli mühendislik yapılarında sızdırmazlık uygulamasının önemini bir kat daha artmaktadır. Sızdırmazlık perdelerinin oluşturulmasında; Zemin dondurulması, Sıcak bitüm enjeksiyonu, Slurry trench (Bulamaç duvarı), Fore Kazık veya Jet Grauting ve Çimento harç enjeksiyonu yöntemleri uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağı yapılacak detaylı fizibilite yöntemi (jeoloji, jeofizik ve jettekine özellikler) ile belirlenebilmektedir. Bu çalışmaya örnek teşkil etmesi nedeniyle,“Balıkesir-Susurluk-Dereköy Göletinde Sızdırmazlık Perdesi Oluşturulması”çalışmaları ele alınmış uygulanan harç enjeksiyonu yöntemi ile sızdırmazlık perdesi başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Sonuç: Yerüstü su depolama tesislerinin sızdırmazlık perdesinin projelendirilmesi sırasında genel sınıflandırmanın dışında, değişken veri olarak isimlendirebileceğimiz depolama tesisi yeri jeolojik özelliklerinin belirlenmesi ve elde edilen saha verilerinin işlenmesi sonrası elde edilen sonuçların, projelendirmeyi nasıl etkilediği bu çalışmada örnekleri ile ortaya konulmuştur. Bu araştırma ve sınıflandırma sonrası örnek bir proje ele alınmış, gövde tipine karar verildikten sonra saha verilerinin elde edilmesi için yapılan çalışmalar ve sonrasında geçirimsizlik perdesinin projelendirilmesi ve imalatı aşamaları detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
MASTER THESIS DESIGN CRITERIA OF IMPERMEABILITY CURTAIN IN SURFACE WATER STORAGE FACILITIES AND TRANSMISSION TUNNELS AND AN EXAMPLE APPLICATION İsmail SEVİM Supervisor: Assist. Dr. Necmi YARBAŞI Purpose: It will be investigated which methods and how these methods should be applied in the construction of engineering structures (dam, pond, transmission tunnel, etc.) made for the purpose of sealing the design criteria of impermeability curtain in surface water storage facilities and transmission tunnels. Method: The methods applied to create an impermeability curtain in water storage facilities in our country and in the world have been researched, and a literature review has been made regarding the applicability of these methods. Obtained impermeability (sealing) methods and the productions in the facilities in our country have been examined. During the examination of these methods, the problems encountered in practice and the solution methods of these problems were examined. Findings: The creation of impermeable curtains has an important place in the construction of surface water storage facilities. Today, the importance of sealing application in important engineering structures such as dams, ponds and transmission tunnels is increasing. In the creation of sealing curtains; Ground freezing, Hot bitumen injection, Slurry trench (Slurry wall), Bored Pile or Jet Grauting and Cement mortar injection methods can be applied. Which of these methods will be applied can be determined by the detailed feasibility method (geology, geophysics and geotechnical features). As it sets an example for this study, the studies on“Creating a Sealing Curtain in the Balıkesir-Susurluk-Dereköy Pond”were discussed and the sealing curtain was successfully applied with the applied mortar injection method. Results: In addition to the general classification during the design of the sealing curtain of the surface water storage facilities, the determination of the geological features of the storage facility location, which we can call variable data, and how the results obtained after the processing of the obtained field data affect the project design are demonstrated with examples in this study. After this research and classification, a sample project was handled, after the body type was decided, the studies carried out to obtain the field data, and then the projecting and manufacturing stages of the impermeability curtain were examined in detail.