Annelerin erken çocukluk gelişim bilgisi düzeyinin ebeveynlik öz yeterliğine etkisi
The effect of mothers' early childhood development knowledge level on parental self-efficacy
- Tez No: 821350
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARDAŞ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne, bebek, gelişim bilgisi, özyeterlik, Mother, baby, developmental knowledge, self-efficacy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma 3-6 aylık bebeği olan annelerin bebeklik dönemine ilişkin gelişim bilgisi ve özyeterlik düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Kars İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 11 Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 3-6 aylık bebekleri olan anneler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini araştırmanın yapılmasını kabul eden 6 Aile Sağlığı Merkezi'ne Ocak-Temmuz 2023 tarihleri arasında başvuran, araştırma kriterlerini taşıyan ve izin alınan 177 anne oluşturmuştur. Araştırma verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Ailelerin Gelişim Bilgisi Ölçeği”ve“Ebeveyn Öz Yeterlik Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS v.23 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde sayılar, yüzdelikler, en az ve en çok değerler, ortalama, standart sapma, bağımsız örneklem t testi, varyans analizi, Bonferroni testi, Pearson korelasyon analizi ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan annelerin yaş ortalaması 29.01±5.635'dir. Annelerin çoğunluğu (%29.9) lisans ve üzeri mezunudur, %81.9'u çalışmamaktadır, %81.4'ü çekirdek aileye sahiptir, %83.6'sı orta düzeyde gelire sahiptir. Annelerin eşlerinin çoğunluğu (%28.8) lisans ve üzeri mezunudur, %91'inin eşi çalışmaktadır. Annelerin bebeklerinin %51,4'ü kız, %48,6'sı erkektir. Bebeklerin %54.4'ü ilk çocuk olarak dünyaya gelmiştir. Annelerin %97,7'si bebek bakımı hakkında bilgi almıştır. Bebek bakımı konusunda annelerin yarıdan fazlası (%50.8) destek almışlardır. Araştırmaya katılan anneler Ailelerin Gelişim Bilgisi Ölçeği'nden ortalama 24.50±5.738 puan almış ve annelerin orta düzeyde gelişim bilgisine sahip oldukları belirlenmiştir. Anneler Ebeveyn Özyeterlik Ölçeği puan ortalaması 81.06±4.369 bulunmuştur ve yüksek düzeyde ebeveyn özyeterliğe sahip oldukları belirlenmiştir. Annelerin bebeklerine ilişkin gelişim bilgisi ile eğitim düzeyi, çalışma durumu, aile tipi, gelir durumu, eşin eğitim düzeyi ve bebeğin doğum haftası arasında anlamlı bir istatistiksel farklılık olduğu tespit edilmiştir. Annelerin özyeterliği ile anne eğitim düzeyi ve baba eğitim düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ailelerin Gelişim Bilgisi Ölçeği puan ortalamaları ile Ebeveyn Özyeterlik Ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmamıştır. Ayrıca, araştırmada annelerin gelişim bilgilerinin artmasının özyeterlik düzeylerini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Will be filled later.This research was conducted in descriptive type in order to evaluate the developmental knowledge and self-efficacy levels of mothers with 3-6 months old babies. The universe of the study consisted of mothers with 3-6 month old babies registered in 11 Family Health Centers affiliated to Kars Provincial Health Directorate. The sample of the study consisted of 177 mothers who applied to 6 Family Health Centers between January and July 2023, who accepted the research, and who met the criteria and received permission. The research data were collected using the“Descriptive Information Form”,“The Developmental Information Scale of the Families”and the“Parental Self-Efficacy Scale”. The data were analyzed using the SPSS v.23 package program. Numbers, percentages, minimum and maximum values, mean, standard deviation, independent sample t-test, analysis of variance, Bonferroni test, Pearson correlation analysis and Regression analysis were used in the analysis of the data. The mean age of the mothers participating in the study was 29.01±5.635. Most of the mothers (29.9%) have a bachelor's degree or higher, 81.9% are not working, 81.4% have a nuclear family, 83.6% have a medium income. Majority of the wives of the mothers (28.8%) have a bachelor's degree or higher, and the spouses of 91% of them are working. 51.4% of the babies of the mothers were girls and 48.6% were boys. 54.4% of babies were born as first child. 97.7% of the mothers received information about infant care. More than half of the mothers (50.8%) received support for baby care. The mothers who participated in the study got an average of 24.50±5.738 points from the Families Developmental Knowledge Scale and it was determined that the mothers had moderate developmental knowledge. Mothers scored an average of 81.06±4.369 from the Parental Self-Efficacy Scale and were considered to have a high level of parental self-efficacy. In addition, a statistically significant difference was found between the developmental knowledge of the mothers about their babies and their education level, employment status, family type, income status, education level of the spouse and the birth week of the baby. A significant difference was found between mothers' self-efficacy, mother's and father's education level. There was no statistically significant relationship between the Families' Developmental Knowledge Scale mean scores and the Parental Self-Efficacy Scale mean scores. Additionally, the study concluded that increasing mothers' developmental knowledge did not affect their self-efficacy levels.