Ortaokul öğrencilerinin matematiğe ilişkin metaforik algılarının incelenmesi
Examining the metaphorical perceptions of secondary school students about mathematics
  1. Tez No: 821377
  2. Yazar: ORHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP BİNDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Metafor, Metafor Kategorisi, Matematik Başarısı, Ortaokul Öğrencileri, Metaphor, Metaphor category, Math Succes, Secondary School Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Metafor, belirli bir zihinsel şemayı başka bir zihinsel şemaya yansıtmaya olanak vermesi bakımından güçlü bir zihinsel model olarak ele alınmaktadır. Metaforlar, bireylerin algılarına yönelik güçlü bir zihinsel modelleme mekanizması olarak son yıllarda eğitimcilerin ilgisini yoğun bir biçimde çekmektedir. Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin matematik kavramına dair sahip oldukları metaforları belirlemek ve bu metaforların akademik başarı, sınıf düzeyi, cinsiyet gibi bazı kişisel değişkenler ile ilişkilerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışmanın ham verileri, 486 ortaokul öğrencisinin“matematik …….. gibidir, çünkü ……..”ifadesini tamamlamasıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler nicel /nitel veri analiz çözümleme teknikleri ile çözümlenmiştir. Çalışmada, 381 geçerli metafor elde edilmiş olup bu metaforlar metaforun ifade ettiği anlama göre 8 farklı kategoriye ayrılmıştır. Bunlar“emek”,“sevilmeyen”,“sevilen”,“zorluk”,“gerekli”,“eğlenceli”,“kapsayıcı”ve“faydalı”kategorileridir. Frekansı en yüksek olan kategori, zorluk kategorisi olmuştur. Yani öğrencilerin bakış açısına göre matematik zor bir derstir. Çalışmanın bulgularına göre metafor kategorileri ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Sınıf düzeyi arttıkça öğrencilerin gözünde matematik dersinin zorlaştığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin genel başarı düzeyleri ile metafor kategorileri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Öğrencilerin matematik başarı düzeyleri ile metafor kategorileri arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırma sonucuna göre; öğrencilerin matematik dersinde başarılı olabilmeleri, matematik dersi için emek, gayret sarf etmeleri gerektiği ve matematiğin insanların ihtiyaçlarına karşılık verdiği yani matematiğin önemli ve gerekli olduğu bilincinde olmalarına bağlıdır.
Özet (Çeviri)
Metaphor is considered as a strong mental model in that it allows to project a particular mental schema to another mental schema. Metaphors, as a powerful mental modeling mechanism for individuals' perceptions, have attracted the attention of educators in recent years. In this study, it is aimed to determine the metaphors that secondary school students have about the concept of mathematics and to reveal the relationships of these metaphors with some personal variables such as academic achievement, grade level, and gender. The raw data of the study was obtained from 486 middle school students completing the statement“math is like …….. because ……..”. The obtained data were analysed with quantitative / qualitative data analysis techniques. In the study, 381 valid metaphors were obtained and these metaphors were divided into 8 different categories according to the meaning of the metaphor. These are the categories of“labour”,“disliked”,“loved”,“difficult”,“necessary”,“fun”,“inclusive”and“useful”. The category with the highest frequency was the difficulty category. So from the students' point of view, mathematics is a difficult subject. According to the findings of the study, there is no significant difference between metaphor categories and gender. It has been determined that as the grade level increases, the mathematics course becomes more difficult in the eyes of the students. A significant relationship was found between students' general achievement levels and metaphor categories. A significant relationship was also found between students' math achievement levels and metaphor categories. According to the results of the research; Students' success in mathematics depends on their awareness that they need to put effort and effort into the mathematics lesson, and that mathematics responds to people's needs, that is, mathematics is important and necessary.