Roles of personality dispositions and social support on anxiety and academic achievement: A study concerning adolescents in their transition period
Kişilik özellikleri ve sosyal desteğin kaygı ve akademik başarıdaki rolü: Geçiş dönemindeki ergenlerle ilgili bir çalışma
- Tez No: 82143
- Danışmanlar: DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, akademik basan, sosyotropi, otonomi, sosyal destek, beklenti, motivasyon, akademik başannın önemi. vı, Anxiety, academic achievement, sociotropy, autonomy, social support, expectation, motivation, importance of academic achievement. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE SOSYAL DESTEĞİN KAYGI VE AKADEMİK BAŞARIDAKİ ROLÜ: Geçiş Dönemindeki Ergenlerle İlgili Bir Çalışma İLDEN, Z. Aylin Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Tülin Gençöz Mayıs 1999, 105 sayfa. Bu çalışmada farklı kaynaklardan algılanan sosyal destek, sosyotropik ve otonomik kişilik özellikleri, bireylerin motivasyonu, basan beklentisi, akademik başarının önemi, ve bireylerin yaş, cinsiyet, ve anne-baba eğitimleri gibi sosyo- demografik değişkenlerin sürekli kaygı ve akademik başarıyı nasıl yordadığtnı belirlemek amaçlanmıştır. Kaygının yordanması kızlar ve erkekler için farklı iki, çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Kızlardaki kaygıyı toplam sosyotropi ve düşük toplam sosyal destek puanlan yordarken, erkeklerdeki kaygı düşük basan beklentisi, onaylanma kaygısı, aileden ve arkadaşlardan alman düşük sosyal destekile yordanmıştır. Akademik başanyı yordamak için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Sonuçlar, başarı beklentisi, düşük sosyotropik kişilik özelliği ve anne baba eğitiminin akademik başanyı anlamlı olarak belirlediğini ortaya koymuştur. Sonuçlar, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROLES OF PERSONALITY DISPOSITIONS AND SOCIAL SUPPORT ON ANXffiTY AND ACADEMIC ACfflEVEMENT: A Study Concerning Adolescents in their Transition Period İLDEN, Z. Aylin M. S., Department of Psychology Supervisor: Dr. Tülin GENÇÖZ May 1999, 105 pages This study aimed to investigate the importance of different sources of perceived social support, sociotropic and autonomic personality dispositions, motivation of individuals, achievement expectation, importance of academic achievement, and socio-demographic variables such as age, gender, and education of the mother and father in predicting trait anxiety and academic achievement of students. Separate multiple regression analyses were run for males and females in predicting anxiety. The total Sociotropy score and the lack of total Social Support predicted anxiety for females. For males, anxiety was predicted by four variables, mwhich were lower Achievement Expectancy in the university entrance exam, Concern over Approval, and lack of Social Support from Family and from Friends. Another multiple regression analysis was run for academic achievement. The results indicated that achievement expectancy, lower sociotropy, and the education of the mother and father, significantly predicted academic achievement. The findings are discussed in the light of the related literature.