Kadın insan kaynaklarının tepe yönetimi kademelerinde görev alamamalarına yönelik nedenlerin cam-tavan sendromu bağlamında araştırılması
Investigation of the reasons for female human resources not being able to take office in the top management levels in the context of glass-ceiling syndrome
- Tez No: 821436
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cam Tavan, Tepe Yönetimi, Kadın Çalışanlar, Örgütsel Bağlılık, Glass Ceiling, Top Management, Women Employees, Organizational Commitment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada özel sektördeki kadın çalışanların, tepe yönetimi kademelerinde görev alamama nedenleri, Cam Tavan Sendromu ve Örgütsel Bağlılık ölçeği kullanılarak araştırılmıştır. Araştırmada kullanılan anket ağırlıklı olarak İstanbul ilindeki 4 özel bankadaki kadın çalışanlara yönlendirilmiş olup bir kısmı da diğer özel sektördeki kadın çalışanlar tarafından doldurulmuştur. Araştırma kapsamında, 5 adet soru bulunan kişisel bilgiler, 38 adet soru olan Cam Tavan Sendromu anketi ve 18 soru olan Örgütsel Bağlılık anketinden oluşan 3 bölümlü anket, toplam 390 katılımcı tarafından cevaplanmıştır
Özet (Çeviri)
In these groups, female workers in the private sector, the reasons for taking part in top management were investigated using the logic of Glass Ceiling Syndrome and Organizational Commitment. The questionnaire used in the research was directed to female employees in 4 private banks in Istanbul, and some of them are filled by female employees in the other private sector. Within the scope of the research, the 3-part questionnaire consisting of the personal information with 5 questions, the Glass Ceiling Syndrome questionnaire with 38 questions and the Organizational Commitment questionnaire with 18 questions, was answered by a total of 390 content.