The Tokugawa Japan and the English school: Within or outside international system?
Tokugava Dönemi Japonya ve İngiliz ekolü: Uluslararası sistem içinde mi, dışında mı?
  1. Tez No: 82144
  2. Yazar: BAHADIR BOĞAÇ ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. NURİ YURDUSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası ilişkilerde İngiliz Ekolü, Japonya, Tokugava, Sakoku, Kaikoku, Devletler sistemi, devletler cemiyeti. vı, The English School of International Relations, Japan, Tokugawa, Sakoku, Kaikoku, System of States, Society of States. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz TOKUGA VA DÖNEMİ JAPONYA VE İNGİLİZ EKOLÜ: ULUSLARARASI SİSTEM İÇİNDE Mİ, DIŞINDA MI? Ülker, Bahadır Boğaç Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç Dr. A. Nuri Yurdusev Aralık 1999, 92 sayfa Uluslararası ilişkilerde İngiliz Ekolünün önde gelen akademisyenlerinden Hedley Bull, devletler 'sistemi' ve 'cemiyeti' ayrımını geliştirmiştir. Böyle bir ayrımın geçerliliği tartışmalı olmakla birlikte, bu tezde ayrımın Avrupa devletler cemiyetinin, Avrupa-dışını da kapsayacak biçimde genişlemesi çerçevesinde anlamlı olduğu kabul edilmiştir. Ancak, bu tez, Ekol içinde ortaya çıkarılan çalışmaların aşın biçimde 'cemiyet' boyutuyla ilgilendiğini, ve 'sistem' aşamasını göz ardı ettiğini ileri sürmektedir. Japonya konusuna yaklaşımlar da bu önyargı ile belirlenmiş, ve vurgu daima Japonya'nın 'cemiyet'e dair geçmişine olmuştur. Dolayısıyla Ekolün yaklaşımları Tokugava dönemi Japonya'sının 'izole' olduğu, ve 'sistem'e katılmadığını ortaya koymanın ötesine geçmemiştir. Bu yaklaşımı sorgulayarak, bu çalışma aracıyla, Japonya çalışmaları ile uluslararası ilişkiler alanındaki teorilerarasında, Tokugava dönemi Japonya'sının bir incelemesi üzerinden, bir diyalog kurulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın temel iddiası, Ekolün Japonya çalışmalarına farklı ve derinlikli bir yaklaşımı ortaya koymasına karşın, Tokugava dönemini göz ardı etmekle yanıldığıdır. Bu tez, sonuç olarak Tokugava dönemi Japonya'nın çağdaşı uluslararası düzene sistemik katılımına daha fazla vurgu yapmanın geçerliliğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TOKUGAWA JAPAN AND THE ENGLISH SCHOOL: WITHIN OR OUTSIDE INTERNATIONAL SYSTEM? Ülker, Bahadır Boğaç MS., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A Nuri Yurdusev December 1999, 92 pages Hedley Bull, a prominent scholar of the English School of international relations, has developed a distinction between 'systems' and 'societies' of states. Although validity of such a distinction is much debated, this thesis assumes it is meaningful within the particular frame of expansion of the European society of states to encompass non-Europe. However the thesis argues that the works produced by the School are excessively concentrated on the 'society' dimension, disregarding the 'system' stage. Approaches to the case of Japan are underlined with that bias as well, and emphasis is spared for the 'societal' past of Japan. Hence, the approaches of the School fall short of going any further than acknowledging that Tokugawa Japan was“secluded”, and did not participate in the 'system'. Questioning that approach, this study seeks to promote a dialogue between Japan studies and the general theoretical mapproaches in the field of international relations through a discussion of the relation of Tokugawa Japan to the contemporary international system. The overall argument of study is that, although the School is promising with respect to introduction of a different and insightful approach to Japan studies, it is faulted in its implicit disregard to Tokugawa Japan. The thesis concludes that it is warranted to place more emphasis on the systemic level participation of Tokugawa Japan to its contemporary international order.