Coorpetative contact and attitudes toward mental illness
İşbirliğine dayalı kontakt ve akıl hastalığına karşı tutumlar
  1. Tez No: 82145
  2. Yazar: OKAN CEM ÇIRAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kontakt hipotezi, tutum değişikliği, toplum içinde halk sağlığı bakımı, akıl hastalığı. vı, Contact hypothesis, attitude change, community mental health, mental illness. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
öz İŞBİRLİĞİNE DAYALİ KONTAKT VE AKIL HASTALIĞINA KARŞI TUTUiyiLAR Çırakoğlu, Okan Cem Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Doğan Eker Eylül, 1999, 79 sayfa. Bu araştırmada akıl hastalıklarına karşı olan tutumlarda kontakt ve işbirliğinin etkileri deneysel bir desenle sınanmıştır. Allport'un (1954) kontakt hipotezi ve ilgili araştırmalar irdelenmiştir. Çalışmanın birinci aşamasında bir tutum ölçeği geliştirilmiştir ve psikometrik özellikleri incelenmiştir. Ana çalışmada ise 54 üniversite öğrencisi, deneysel ve kontrol gruplarına seçkisiz olarak atanmıştır. Deneysel gruplarda denekler, nörotik veya psikotik olarak tanıtılan bir sözde akıl hastası ile verilen problemler üzerinde işbirliği yapmışlardır. Kontrol gruplarındaise işbir|iği yer almamıştır. Nörotik ve psikotik kısa vaka özetlerine karşı ön ve son tutum ölçümleri alınmıştır. İşbirliğinden sonra nörotik deneysel grupta nörotik kısa vaka özetine karşı tutumların olumlu yönde değişeceği öngörülmüştür. Çoklu varyans analizi beklenen yönde bjr değişme olmadığını göstermiştir. Sonuçlar kontakt hipotezi ile ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COOPERATIVE CONTACT AND ATTITUDES TOWARD MENTAL ILLNESS Çırakoğlu, Okan Cem M. S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Doğan Eker September, 1999, 79 pages. The affect of contact and cooperation on attitudes toward mental illness was tested in an experimental setting. Allport's (1954) contact hypothesis and related research about attitude change was examined. In the first phase of the study, an attitude scale was developed and its psychometric properties were examined. In the main study, 54 university students were randomly assigned to experimental or control groups. In the experimental conditions, subjects cooperated with a confederate who was presented either as a neurotic or a psychotic mperson on a problem-solving task. No cooperation took place in the control groups. Pre- and post-measures of attitudes toward neurotic and psychotic vignettes were obtained. It was hypothesized that attitudes toward the neurotic vignette would change in a positive direction in the neurotic experimental condition after the cooperation. Multivariate analysis of variance revealed no significant attitude change in the hypothesized direction. Results were discussed within the framework of the literature on the contact hypothesis.