The impact of migrant remittances on economic growth in MENA countries
MENA ülkelerinde göçmen havalelerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi
- Tez No: 821451
 - Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ZORTUK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
 - Anahtar Kelimeler: İşçi dövizleri, Ekonomik büyüme, Eşbütünleşme Testi PMG/ARDL modeli, MENA ülkeleri, Panel veri, Remittances, Economic Growth, Cointegration Test, PMG/ARDL model, MENA Countries, Panel Data
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, sekiz MENA ülkesinde ekonomik büyümeye ilişkin göç havaleleri arasındaki ampirik ilişkiyi titizlikle inceledi: Cezayir, Mısır, Ürdün, Lübnan, Fas, İran, Tunus ve Umman, 2002'den 2020'ye kadar panel verilerini kullanarak. Yurtdışında çalışmak, insanlara geçim ücreti kazanmak için daha fazla şans sağlar. Bu nedenle, yurtdışında çalışma olgusu önemli ölçüde artmıştır. Nema'ya işçi dövizleri girişi özellikle 2002'de 15,9 milyar dolardan 2020'de 59,6 milyar dolara yükseldi. Ancak bunun REM ile ekonomik büyüme arasında olumlu bir etkisi olmadı. Analiz, bir panel veri tekniği kullanılarak gerçekleştirilir: Eşbütünleşme testleri, havuzlanmış ortalama grup / otoregresif dağılım gecikmesi (PMG / ARDL) ve nedensellik testi. Eşbütünleşmenin sonucu uzun vadeli bir ilişki göstermektedir, ayrıca PMG / ARDL modeli seçilmiş MENA ülkelerinde dövizler ile ekonomik büyüme arasında negatif ve uzun vadeli bir ilişki göstermektedir, PMG / ARDL kesiti kısa vadeli katsayılar testini uyguladığımızda tüm ülkelerin dövizler ve ekonomik büyüme arasında uzun vadeli ve olumsuz bir ilişkisi vardır. cezayir ve Fas dışındaki ekonomik büyümenin uzun vadede para transferleri ile ekonomik büyüme arasında olumlu bir ilişkisi vardır, ancak Tunus'un para transferleri ile ekonomik büyüme arasında önemli bir ilişkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
This study examined the empirical relationship between migration remittances on economic growth in eight MENA countries selectively: Algeria, Egypt, Jordan, Lebanon, Morocco, Iran, Tunisia, and Oman, using panel data from 2002 to 2020. Working abroad provides people with a greater opportunity to earn a living wage. For this reason, the phenomenon of working overseas has increased significantly. In particular, workers' remittances to NEMA have augmented from $15.9 billion in 2002 to $59.6 billion in 2020. However, this did not positively impact REM and economic growth. The analysis uses a panel data technique: Cointegration tests, Pooled Mean Group / Autoregressive Distribution Lag. The cointegration result shows a long-run relationship; the PMG/ARDL model also shows a negative and long-run association between remittances and economic growth in selected MENA countries. When we apply the PMG/ARDL cross-sectional test for the short-run coefficients, all countries have, using the PMG/ARDL cross-sectional coefficient test for the short run all countries have a long-run and negative relationship among remittances and economic growth, except for Algeria and Morocco, which have a positive association between remittances and economic growth in the long run. Still, Tunisia has no significant association between remittances and economic growth.