Analysis of income inequality in Nigeria
Nijerya'da gelir eşitsizliğinin analizi
- Tez No: 849048
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİFE MERVE HAMZAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir eşitsizliği, Beşeri sermaye kaçışı, Beyin göçü, İşsizlik, GINI, Income inequality, Human capital flight, Brain drain, Unemployment, GINI
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez, Nijerya'daki gelir eşitsizliğini, ülkedeki servetin eşitsiz dağılımına katkıda bulunan faktörleri inceleyerek analiz ediyor. Çalışma, yolsuzluk, eğitim, petrol bağımlılığı, göçmen havaleleri ve vergilendirme gibi daha yüksek gelir eşitsizliğine katkıda bulunan faktörleri araştırıyor. Ayrıca, çalışma Nijerya İstatistik Bürosu ve Dünya Bankası dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan alınan verileri kullanır ve gelir eşitsizliğinin işsizlik, yoksulluk, ekonomik büyüme ve insan sermayesi kaçışı gibi belirli faktörler üzerindeki etkisini analiz eder. Araştırma aynı zamanda hükümet politikalarının ve kurumlarının Nijerya'daki gelir eşitsizliğini ele almadaki rolünü de araştırıyor. Çalışma, Nijerya'daki gelir eşitsizliğinin önemli bir sorun olduğunu, ülkenin dünyadaki en yüksek Gini katsayılarından birine sahip olduğunu, 1996'da 51.9 ile yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma, gelir eşitsizliği, işsizlik, yoksulluk arasında negatif bir ilişki ve beşeri sermaye kaçışıyla pozitif bir ilişki tespit ediyor. Nijerya'daki yüksek gelir eşitsizliğinden, eğitim ve istihdam fırsatlarına erişim eksikliği, cinsiyet ayrımcılığı ve zayıf bir sosyal güvenlik ağı dahil olmak üzere çeşitli faktörler etkilenmektedir. Çalışma ayrıca, eğitim ve istihdama erişimin iyileştirilmesi, Küçük İşletmelerin ve Girişimciliğin teşvik edilmesi ve desteklenmesi ve sosyal refah programlarının güçlendirilmesi dahil olmak üzere gelir eşitsizliğini ele alan hükümet politikalarına ve kurumlarına duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Genel olarak, bu tez Nijerya'daki karmaşık gelir eşitsizliği sorununa ilişkin değerli bilgiler sağlamakta ve politika yapıcılar ile paydaşlara bu kritik sorunu ele almaları için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analysis income inequality in Nigeria by examining the factors contributing to the unequal distribution of wealth in the country. The study explores the drivers contributing to higher income inequality, such as corruption, education, oil dependency, migrant remittances, and taxation. Further, the study uses data from various sources, including the Nigerian Bureau of Statistics and the World Bank, and analysed the impact of income inequality on certain factors such as unemployment, poverty, economic growth, and human capital flight. The research also investigates the role of government policies and institutions in addressing income inequality in Nigeria. The study finds that income inequality in Nigeria is a significant problem, with the country having one with a record one of the highest Gini coefficients in the world, high of 51.9 in 1996. The research identifies a negative relationship between income inequality, unemployment, poverty, and a positive relationship to human capital flight. Several factors are affected by the high-income inequality in Nigeria, including a lack of access to education and employment opportunities, gender discrimination, and a weak social safety net. The study also highlights the need for government policies and institutions to address income inequality, including improving access to education and employment, promoting and supporting Small Businesses and Entrepreneurship, and strengthening social welfare programs. Overall, this thesis provides valuable insights into the complex issue of income inequality in Nigeria and offers recommendations for policymakers and stakeholders to address this critical challenge.