The mediating role of shame and guilt in the relationship between parentification and separation-individuation
Ebeveynleşme ile ayrışma-bireyleşme arasındaki ilişkide utanç ve suçluluğun aracı rolü
- Tez No: 821452
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAY AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ayrışma-bireyleşme, ebeveynleşme, rol karmaşası, suçluluk, utanç, Guilt, parentification, role reversal, separation-individuation, shame
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, ebeveynleşme ile ayrışma-bireyleşme arasındaki ilişkide utanç ve suçluluk duygularının aracı rolünün araştırılması temel amaç olmuştur. Çalışma değişkenleri arasındaki ilişkileri ölçmek için yaşları 18 ile 58 arasında değişen 384 kişinin katıldığı çevrimiçi anket aracılığıyla veriler toplanmıştır. Sırasıyla, Ebeveynleştirilmiş Çocuk Ölçeği – Yetişkin Formu, Ayrışma-Bireyleşme Envanteri, Sürekli Utanç ve Suçluluk Ölçeği ve Demografik Bilgiler Formu kullanılmıştır. SPSS aracılığıyla nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır : 1) çalışma değişkenlerinin birbirleriyle korelasyonel analizleri yapılmıştır, 2) ebeveynleşme ile ayrışma-bireyleşme arasındaki ilişkide utanç ve suçluluğun aracı rolü için aracılık analizi yapılmıştır, 3) olası katkılarının değerlendirilebilmesi adına demografik bilgilerin ortalamaları çalışma değişkenleri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular, tüm çalışma değişkenlerinin kendi aralarında anlamlı ve pozitif ilişkilere sahip olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla ebeveynleşme ile ayrışma-bireyleşme arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca aracılık analizlerine göre ebeveynleşmenin utancı anlamlı düzeyde yordadığı, suçluluğu ise anlamlı biçimde yordamadığı görülmüştür. Ancak utanç ve suçluluk aynı anda denkleme alındığında, her iki duygunun da ebeveynleşme ve ayrışma-bireyleşme arasındaki ilişkide pozitif ve anlamlı bir şekilde kısmi aracı role sahip oldukları görülmüştür. Son olarak, tüm bulgular mevcut literatür referans alınarak tartışılmış ve gelecekteki çalışmalara önerilerle birlikte çalışmadan elde edilen çıkarımlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the main purpose was to explore the mediating roles of shame and guilt in the relationship between parentification and separation-individuation. In order to measure the relationships between variables, data was collected through an online survey with the participation of 384 individuals between ages 18 and 58. Parentified Child Scale-Adult Version, Separation-Individuation Inventory, The Trait Shame and Guilt Scale and Demographic Information Form were used to assess these variables respectively. Quantitative research methods were used through the SPSS : 1) correlational analysis of study variables with each other were performed, 2) mediation analysis was performed for the mediating role of shame and guilt on the relationship between parentification and separation-individuation issues, 3) means of demographic informations and study variables were compared for their possible contribution. The findings suggested that all study variables had significant and positive relationships among themselves. Therefore, there was a significant and positive relationship between parentification and separation-individuation issues. In addition, according to mediation analysis, it was observed that parentification significantly predicted shame and did not significantly predict guilt. However, when shame and guilt were taken into equation at the same time, both emotions were found to have a positive and significant partial mediating role in the relationship between parentification and separation-individuation issues. Finally, all findings were discussed in reference to existing literature and implications along with future directions were presented.