How can we save scientific progress in the face of incommensurability with the help of Hermeneutics?
Hermeneutic yaklaşım yardımıyla incommensurability'e rağmen bilimsel ilerlemeyi nasıl koruyabiliriz?
  1. Tez No: 82147
  2. Yazar: AYŞE GÜLİN GÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: incommensurability, scientific progress
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
IV ÖZ HERMENEUTIC YAKLAŞIM YARDIMIYLA INCOMMENSURABILITY'E RAĞMEN BİLİMSEL İLERLEMEYİ NASIL KORUYABİLİRİZ? Günal, Ayşe Gülin Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ahmet İnam Temmuz 1999, 82 sayfa Bu tez ile, Thomas S. Kuhn'un "The Structure of Scientific Revolutions? isimli kitabının en önemli noktalarından olan incommensurability ve bilimsel ilerleme kavramları analiz edilmeye çalışılmaktadır. Zaman içinde bu kavramlar, özellikle incommensurability tartışmaların odak noktası olmuştur. Incommensurability hakkında, değişik felsefeciler değişik tanımlamalar ve yaklaşımlar yapmışlardır. Özellikle Kuhn zaman geçtikçe, incommensurability anlayışını değiştirmiştir. Bu tez, incommensurability'yi bilimin hermeneutic boyutu açısından da inceleyecektir. Bu çalışmada aşağıdaki boyutta derinleşeceğim: Incommensurability bilimsel devrimler için gerekli şarttır, bilimsel devrimler ise bilimsel ilerlemeye götürür. Eğer incommensurability çatışan paradigmalar arasındaki yabancılık ve aynılık gerilimini anlamaya çalışmak ise bu açığın üstesinden nasıl gelebiliriz ve bilimsel ilerlemeyi nasıl koruyabiliriz? Anahtar sözcük: incommensurability, bilimsel ilerleme.
Özet (Çeviri)
HI ABSTRACT HOW CAN WE SAVE SCIENTIFIC PROGRESS IN THE FACE OF INCOMMENSURABILITY WITH THE HELP OF HERMENEUTICS? Günal, Ayşe Gülin M.S.; The Department Of Philosophy Supervisor : Prof. Dr. Ahmet İnam July 1999, 82 pages This thesis tries to analyze Thomas S. Kuhn's incommensurability and scientific progress concepts which are the central notions of The Structure of Scientific Revolutions. During the years, explicating those notions, especially incommensurability is the focus of the discussion. Various definitions and approaches have been made by various philosophers about incommensurability. Particularly, Kuhn changed his understanding about incommensurability, as time goes on. This thesis will also trace incommensurability from the perspective of hermeneutical dimension of science. In this work, I will deepen on the following dimension: Incommensurability is necessary condition for scientific revolution and scientific revolution leads to scientific progress. Therefore, if incommensurability is to try to understand the tension between strangeness and sameness of rival paradigms, how can we overcome this gap and how can we save scientific progress?