Moğolistan dış politikasını hedging (Riskten korunma) kavramı üzerinden incelemek
Analyzing Mongolia's foreign policy through the lens of hedging
- Tez No: 821496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY ALIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: hedging, dış politika, üçüncü komşu politikası, Moğolistan, Çin, Rusya, hedging, foreign policy, third neighbor policy, Mongolia, China, Russia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Uluslararası ilişkilerin temel teorileri arasında yer alan Realist teorinin temel argümanı uluslararası sistemin yapısının anarşik olduğu ve devletlerin bu sitem içerisinde güvenliklerini en üst düzeye çıkaran rasyonel aktörler olduğu varsayımına dayanmaktadır. Anarşik sistem içerisinde herhangi bir kural uygulayıcı olmadığı için devletler bu sistemde ayakta kalabilmek için bazı stratejiler kullanmaktadırlar. Hedging bu stratejiler arasında yer almaktadır. Finans alanında kullanılan hedging (riskten korunma) kavramı, uluslararası ilişkiler literatüründe akademisyenler tarafından ikincil devletlerin dış politika davranışlarını incelemek için kullanılmakta ve dengeleme (balancing) ya da peşine takılma (badwagoning) stratejileri arasında üçüncü bir seçenek olarak sunulmaktadır. Hedging stratejisi uluslararası ilişkilerde bir devletin veya aktörün dış politika kararlarındaki risk ve belirsizliklerle, güç dengesi ve peşine takılma stratejilerine başvurmadan, daha etkin bir şekilde başa çıkabileceğini vurgulamaktadır. Bu çalışmanın ampirik olarak inceleme konusu olan Moğolistan, hedging stratejisinin dış politikada uygulanışının net bir örneğini teşkil etmektedir. Tamamen kara parçasıyla çevirili, Rusya ve Çin dışında hiçbir komşusu olmayan ve bu iki ülke arasında tampon bölge konumunda olan Moğolistan, zorlu koşullar altında kendi ulusal çıkarlarını korumaya çalışmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Moğolistan, hedging stratejisini Rusya ve Çin'le ilişkilerini bozmadan, bu iki ülke ile yaşayabileceği sorunlarda riskleri minimize etmek için kullanmaktadır. Netice itibariyle Moğolistan'ın hedging stratejisini başarılı bir şekilde uyguladığı tespit edilmekte ve bu başarının uluslararası iş birlikleri oluşturmak, stratejik ortaklık kurmak ve bölgesel ya da uluslararası örgütlere üye olmak yöntemleri kullanılarak elde edildiği saptanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main argument of the Realist theory, which is among the main theories of international relations, is based on the assumption that the structure of the international system is anarchic and that states are rational actors who maximize their security within this system. Since there is no rule enforcer over the states in this system structure, states use some strategies to survive in this system. Hedging is among these strategies. The concept of hedging, which is a finance term, is used by academics in the international relations literature to examine the foreign policy behaviors of secondary states and is identified strategy offered as a third option between balancing or bandwagoning strategies. Hedging strategy emphasizes that in international relations, a state or actor can deal with the risks and uncertainties in foreign policy decisions more effectively without resorting to strategies of balance of power and bandwagoning. Mongolia, which is the empirical subject of this study, is a clear example of the implementation of hedging strategy in foreign policy. Mongolia, which is completely surrounded by land, has no neighbors other than Russia and China, and is a buffer zone between these two countries, tries to protect its own national interests under difficult conditions. For this purpose, Mongolia uses its hedging strategy to minimize the risks in the problems it may experience with these two countries, without disturbing its relations with Russia and China. As a result, it is determined that Mongolia has successfully implemented the hedging strategy, and it has been finding out that this success has been achieved by using the elements of establishing international cooperation, establishing strategic partnerships and becoming a member of regional or international organizations within the framework of the hedging strategy.