El-Közebânkî'nin 'İdrâkü'l-Medârik' adlı eserinde Yûnus Sûresinin (1-25) tahkik ve tahlili
Analysis and analysis of the Surah Yunus (1-25) in al-Közebânkî's Idrak al- Medârik
  1. Tez No: 821507
  2. Yazar: SAMAD AHMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKİF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sâlih el-Közebânkî, Nesefî, İdrâku'l-Medârik, Haşiye, Tefsir, Salih al-Kûzebânikî, Nesefî, İdrâk al-Medârik, Footnote, Tafsir
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tefsir ilmi, şerh ve haşiyelerin çokluğuyla dikkat çeker ve bu alanda benzersiz eserlerden biri, İmam Ebu'l-Berakat en-Nesefî'nin (h.702)“Medâriku't Tenzîl ve Hakâiku't Te'vîl”adlı kitabıdır. Bu kitap, Osmanlı döneminde öğrenciler ve alimler arasında gözde bir eser haline gelmiştir. Bu nedenle, bu kitap üzerine çok sayıda şerh ve haşiyeler yapılmıştır ve Şeyh Sâlih el-Közebânkî'nin değerli haşiyesi bu haşiyelerden biridir. Çalışmada Yunus Suresi 1-25. ayetleri kapsayan kısım tahkik edilmiştir. Çalışmada tahkik ve ta'lîk/yorum yöntemi kullanılmış kitabın yazara olan nispeti doğrulanmış ve kitap noktalama ve imla dahil olmak üzere modern yazım kurallarına göre tensih edilmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde müellifin hayatı, kaynakları, haşiyedeki yöntemi, tahkik metodumuz ve sonuçlar ele alınmıştır. İkinci bölümünde ise tahkik edilmiş metnin ardından sonuç ve kaynakça kısmı eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The science of tafsir attracts attention with the abundance of commentaries and annotations, and one of the unique works in this field is Imam Abu'l-Barakat an-Nesefi's (h.702) book called“Medarik at-Tenzîl ve Hakâik at-Te'vil”. This book became a favorite work among students and scholars during the Ottoman period. For this reason, many annotations and annotations have been made on this book, and Sheikh Salih al-Kuzebâniki's valuable annotation is one of these annotations. In the Study, Surah Yunus 1-25. The part covering the verses has been examined. In the study, the method of verification and ta'lîk/interpretation was used, the ratio of the book to the author was confirmed and the book was annotated according to modern spelling rules, including punctuation and spelling. In the first part of the research, the author's life, sources, method in the annotation, our method of investigation and results are discussed. In the second part, after the verified text, the conclusion and bibliography part is added.