Çalışanların motivasyonlarının performans ve işe bağlılık üzerine etkisi
The effect of employees motivation levels on performance and job engagement
  1. Tez No: 821506
  2. Yazar: DERYA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAÇTI ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: 11111, 12345
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Performans, İşe Bağlılık, Kamu Çalışanları, Motivation, Performance, Engagement, Public Employees
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma kamu çalışanlarında motivasyonun, performans ve işe bağlılık üzerindeki etkilerinin incelemesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Motivasyon, çalışanların performansını artırmak için itici bir güç ve çalışanların işini severek, isteyerek yapma çabasıdır. İşe bağlılık ise yaptığı işe tutku ve haz duyma, kendini tamamıyla işine verme, iş konusunda yoğunlaşmış uğraş veya emeği ifade etmektedir. Bu çalışma ilemotivasyonun işe bağlılık ile çalışanların olumlu davranışlar sergilemesine, psikolojik olarak rahat olmalarına, kişisel ve kurumsal performans değerlerinin yükselmesine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda kişisel bilgi formu, motivasyon ölçeği, performans ölçeği ve işe bağlılık ölçeğinden oluşan veri toplama aracı 2023 yılında İstanbul ili, Esenyurt ilçesinde kamu çalışanı 344 kişiye gönüllü olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Kamu çalışanlarının motivasyonlarının, performanslarının ve işe bağlılıklarının sonuca bağlandığı bu araştırmada, motivasyon, performans ve işe bağlılık arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişkilerin olduğu, motivasyonun çalışanların performansını ve işe bağlılıklarını etkileyerek artırdığı saptanmıştır. Araştırmada ayrıca katılımcıların tanımlayıcıözelliklerine göremotivasyon, performans ve işe bağlılık düzeylerinde farklılıkların olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the effects of motivation on performance and job engagement in public employees. Motivation is a driving force to increase the performance of the employees and the effort of the employees to do their job willingly. On the other hand, commitment to work refers to the passion and enjoyment of what one does, to devote himself completely to his work, to concentrating on work or effort. In this study, the effect of motivation on job engagement, positive behaviors of employees, being psychologically comfortable, and increasing personal and corporate performance values were investigated. In line with these purposes, the data collection tool consisting of personal information form, motivation scale, performance scale and job commitment scale in 2023, it was applied voluntarily to 344 public servants in İstanbul province Esenyurt district. The obtained data were evaluated by means of SPSS 22.0 statistical program in a computer environment. In this study, in which the motivation, performance and job engagement of public employees were concluded, it was determined that there were moderately positive and significant relationships between motivation, performance and job engagement, and that motivation increased by affecting the performance and commitment of the employees. In the study, it was also determined that there were differences in motivation, performance and job engagement levels according to the descriptive characteristics of the participants.