Towards inclusive urban design: Promoting design for all in Syria
Kapsayıcı şehir tasarımına doğru: Suriye'de herkes için tasarım teşvik etmek
  1. Tez No: 821526
  2. Yazar: BUSHRA MWAKET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KALFAOĞLU HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Erişilebilirlik Sokak, herkes İçin Tasarım, Sokaklar Standartları, Engellilik, Accessible Street, Accessibility, Design for All, Streets Standards, Disability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet ve Savaş Sonrası İmar ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Rahat bir ortam yaşam kalitesinin temeli olmakla birlikte bireyi toplumunda huzurlu ve mutlu eder. bunun için her şeye engelsiz olarak kolayca bir şekilde erişilebilmesi gerekir. Bu çalışmanın amacı, tasarımın kentsel ortamlarda yaşayan herkes için önemini vurgulamak, erişilebilir sokaklar sağlamak, savaş sonrası kent ve insanlar üzerinde bıraktığı etkiler gibi Suriye sokaklarında yaşan standartlarını uygulamanın dezavantajlarını vurgulamaktadır. Ayrıca, sokak ve caddıların kahır eksereytı motorlu taşıtlar için tasarlandığından yeye geçetleri ve ingeli insanların günlük hayatlarını kolaylaştırmak hesaba katılmamıştır. Bu kapsında üç uluslararası standart bir edebiyat incelemesi (WDU, ADA ve ABNT) olarak incelenip sonuçları Adonis Caddesi olarak bilinen Ibn Al-Bitar Caddesi olan Aleppo şehrinin önemli sokaklarından biriyle karşılaştırıldı. Bu tümü/erişilebilirlik için tasarım açısından olası iyileştirmeleri uygulamak üzere örnek olay incelemesi olarak seçilmiştir. Buna göre, bu sokaktaki insanların günlük yaşamlarında karşı karşıya oldukları engelleri ortaya çıkarmak için bir anket yaparak günlük yaşamlarında vurgulanmıştır. Ayrıca bu çalışma, vatandaşların görüşlerini ifade ettikleri bir anketin standartları ve yanıtlarına uyarak, sokaktaki erişilebilirlikle ilgili bu engellerin hafifletilmesi için gerekli engellerin ve gerekliliklerin bir listesini de içeriyor. Bu bağlamda çalışma, fiziksel çevrenin rehabilitasyonu için kapsamlı bir tavsiye ve teorik ve illüstrasyon önerileri sundu ve kentin yeniden canlanması ve mültecilerin bu duruma geri dönmesi yönünde cesaret verdi. Tüm bu çabalar, daha kapsamlı olmak üzere mevcut standartları geliştirerek ve güncelleyerek, topluma katılım için eşit fırsatları teşvik etmeyi ve Suriye sokaklarında erişilebilirliği artırmayı amaçlamaktadır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A comfortable environment is the basis for the quality of life, it is what makes a person satisfied and content in their society, in order to be happy, they desire the availability of access to public services easily without obstacles, and this is what is known as the concept of accessibility. This study aims to highlight the importance of design for all in the urban environments, to provide accessible streets, and the advantages of applying its standards in the Syrian streets, as after the war and the effects it had on the city and citizens. Additionally, most of the streets are designed for vehicles without taking into account services for pedestrians regardless of their physical condition, especially people who require special services (the elderly, the blind, people with strollers and even people with reduced mobility). In order to achieve this aim, three international standards were studied as a literature review (WDU, ADA, and ABNT) and their results were compared with one of the important streets of Aleppo city, which is Ibn Al-Bitar Street, known as Adonis Street, which has been chosen as a case study to implement the potential improvements in terms of design for all/accessibility. Accordingly, to reveal the obstacles that pedestrians in this street face in terms of accessibility, a survey was conducted. Therefore, by following the standards of the study, and the data collected from the survey, we produced solutions to the obstacles of accessibility. Accordingly, the study presents comprehensive recommendations and illustrative proposals for the rehabilitation of services specific to people with reduced mobility and visually impaired, which will encourage the revival of the city and the return of refugees. All of these efforts aim to promote equal opportunities for participation in the society and enhance accessibility in Syrian streets by improving and updating the current standards to be more comprehensive and designed for all.