Algılanan sosyal destek düzeyi, ait olma ihtiyacı ve sosyal dışlanmanın yalnızlık ile olan ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between perceived social support, the need for beginning and social exclusion with loneliness
  1. Tez No: 821527
  2. Yazar: SILA TUNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALP GİRAY KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Ait Olma İhtiyacı, Sosyal Dışlanma, Yalnızlık Düzeyi, Perceive Social Support, Need of Belonging, Social Exlusion, Level of Loneliness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Literatürde, yalnızlık üzerine yapılan çalışmalar mevcuttur fakat son yıllarda, pandemi sürecinin de etkisiyle, yalnızlık kavramı üzerine yapılan çalışmalar giderek artmaktadır. Yalnızlık kavramını yordayan değişkenleri ayrı ayrı inceleyen çalışmalar mevcuttur fakat bu değişkenlerin yalnızlığı yordamada birbirlerine göre durumlarını karşılaştıran çalışmalar göreli olarak daha azdır. Bu araştırmada, üniversitede öğrenim gören bireylerin algıladıkları sosyal destek düzeyleri, ait olma ihtiyaçları ve sosyal dışlanma düzeylerinin yalnızlık düzeyleriyle olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma evreni, yaş aralığı 18-40 aralığında değişen ve İstanbul ilinde yaşayan 250 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada, sosyo-demografik bilgileri elde edebilmek için, Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Katılımcıların sosyal destek düzeylerini ne derece algıladığı ve anlamlandırdığını ölçebilmek için Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASD), sosyal dışlanma deneyimlerini ölçmek için Sosyal Dışlanma Deneyimleri (Ostracism) ölçeği kullanılmıştır. Ait olma duygusuna yönelik ölçüm yapmak için Ait Olma Duygusu Ölçeği (SOBI-A,SOBI-P) ve katılımcıların yalnızlık algılarını ölçmek için ise UCLA Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; yalnızlık düzeyi, algılanan sosyal destek düzeyi, ait olma ihtiyacı ve sosyal dışlanma düzeyi tarafından anlamlı şekilde yordanmaktadır. Anlamlı bulunan model, kadın ve erkek açısından modele dahil edilen değişkenler tarafından farklılaşmaktadır. Çalışmanın sonuçları ilgili literatür ışığında tartışılmış ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to the social events experienced from the pandemic to the present, studies on understanding the experience of loneliness are increasing. There are studies that focus on the variables that predict the concept of loneliness separately, but there are relatively few studies comparing the status of these variables in predicting loneliness. In this study, it was aimed to examine the relationship between the perceived social support levels, the needs of belonging and social exclusion levels of university students and their levels of loneliness. The study population consists of 250 university students from Istanbul, the age range of whom varies between 18-40. In the research, Demographic Information Form was used to obtain socio-demographic information. The Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPS) was used to measure the extent to which the participants perceived and made sense of their social support levels, and the Experiences of Social Exclusion (Ostracism) scale was used to measure their experiences of social exclusion. The Sense of Belonging Scale (SOBI A, SOBI-P) was used to measure the sense of belonging, and the UCLA Loneliness Scale was used to measure the loneliness perceptions of the participants. Correlation and regression analyzes were used for data analysis. According to the results; the level of loneliness is predicted significantly by the level of perceived social support, the need of belonging and the level of social exclusion. The model that is found to be significant differs by the variables included in the model for men and women. The results were discussed in the light of the relevant literature and suggestions were made for future studies.