Social network composition, social support and psychological well-being in first year METU students: A longitudinal investigation
İlk yıl ODTÜ öğrencilerinde toplumsal ağ, sosyal destek ve psikolojik durum: Boylamsal bir araştırma
- Tez No: 82153
 - Danışmanlar: PROF. DR. NURAN HORTAÇSU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Toplumsal Ağ, Sosyal Destek, Psikolojik Durum, Üniversite Öğrencileri. M, Social Network, Social Support, Psychological Weil-Being, University Students. IV
 - Yıl: 1999
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz İLK YIL ODTÜ ÖĞRENCİLERİNDE TOPLUMSAL AĞ, SOSYAL DESTEK VE PSİKOLOJİK DURUM: BOYLAMSAL BİR ARAŞTIRMA Aydın, Deniz Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu Eylül 1999, 103 Sayfa Bu çalışma Orta Doğu Teknik Üniversitesi' ndeki yeni öğrencilerin ilk dönemdeki toplumsal ağlarını ve bu toplumsal ağdaki değişikleri incelemeyi amaçlamıştır. İkinci amaç toplumsal ağın farklı sektörlerinin farklı sosyal destek fonksiyonlarını ve bu sektörler tarafından sağlanan destek algısında zaman içerisindeki değişiklikleri incelemektir. Üçüncü amaç sosyal destek algısı ve psikolojik durum arasındaki ilişkiyi incelemektir. Örneklem 235 ODTÜ Hazırlık Okulu öğrencisinden oluşmuştur. Farklı bölümler içeren anketler dönem boyunca iki kez dağıtılmıştır. Sonuçlar arkadaşlardan daha az aile üyesinin toplumsal ağda yeraldığını göstermiştir. Zaman içinde toplumsal ağda yeralanarkadaşların, özellikle de aynı cins arkadaşların sayısında anlamlı bir artış ve aile üyelerinin sayısında anlamlı bir azalma vardır. Sonraki analizler ODTÜ' de öğrenci olan yeni arkadaşların sayısında artma ve ODTÜ' de öğrenci olmayan arkadaşların sayısında azalma ya da sabitlik kaydetmiştir. Şehrin dışından gelen ve ODTÜ yurtlarında kalan öğrenciler aileleriyle yaşayanlardan daha fazla yeni arkadaş edinmişlerdir. Arkadaşlardan desteğin aile üyelerinden destekten daha yüksek algılandığı desteklenmiştir. Zaman içinde aileden sosyal desteğin azaldığı bunun yanısıra arkadaşlardan destek için anlamlı değişme belirtilmediği kaydedilmiştir. Doğrulayıcı faktör analiz aileden ve arkadaşlardan sosyal desteğin iki ayrı faktörü oluşturduğunu göstermiştir. Sonuçlar sosyal desteğin psikolojik durum üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIAL NETWORK COMPOSITION, SOCIAL SUPPORT AND PSYCHOLOGICAL WELL-BEING IN FIRST YEAR METU STUDENTS: A LONGITUDINAL INVESTIGATION Aydın, Deniz M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu September 1999, 103 pages This study aimed to investigate social network composition of new students in Middle East Technical University and of changes in this social network composition during the first semester. The second goal was to investigate differential social support functions of different sectors of the social network and changes in perceived support provided by these sectors over time. The third aim was to investigate the relationship between perceived social support and psychological well-being. Subjects were 235 METU students from the Department of Basic English. Questionnaires including several sections were administered twice during the semester. Results revealed that fewer family members than friends were included in social networks. IllOver time, there was a significant increase in number of friends, especially same-sex friends and a significant decrease in number of family members included in social networks. Further analyses revealed increase in number of new friends who were students at METU and stability or decrease in number of friends who were not students at METU. Students who came from out of town and lived in METU dormitories had more new friends than those living with parents. Higher perceptions of support from friends than from family members were evidenced. Social support from family decreased over time whereas no significant change was reported for support from friends. Confirmatory factor analysis revealed that social support from family and friends constituted two separate factors. The results demonstrated that the influence of social support over psychological well-being was nonsignificant.