An Analysis of the security aspect of Euro-Mediterranean relations in the barcelona process
Barselona süreci dahilinde Avrupa-Akdeniz ilişkilerindeki güvenlik boyutunun incelenmesi
  1. Tez No: 82152
  2. Yazar: SİRET DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz, Güvenlik, Barselona Deklarasyonu, Kuzey Afrika, Göç, Terörizm, İslam, Silahlanma, Kitle İmha Silahları (KİS), NATO, Avrupa Topluluğu, Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ). iv, Mediterranean, Security, Barcelona Declaration, North Africa, Migration, Terrorism, Islam, Armament, Weapons of Mass Destruction (WMD), NATO, European Union, Confidence Building Measures (CBM). Ill
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
öz BARSELONA SÜRECİ DAHİLİNDE AVRUPA- AKDENİZ İLİŞKİLERİNDEKİ GÜVENLİK BOYUTUNUN İNCELENMESİ DİNÇ, Siret Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bolümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atila ERALP Temmuz 1999, 107 sayfa Bu çalışmanın amacı Soğuk Savaş sonrası Akdeniz'deki yeni güvenlik yapılanmasını incelemektir. Bu inceleme yapılırken 1995 yılında 15 Avrupa Birliği üyesi ülke ve 12 üye olmayan Akdeniz ülkesi tarafından imzalanan Barselona Deklarasyonu ve bu deklarasyonla başlayan süreç vurgulanmaktadır. Soğuk Savaş'ın bitimi süper güçler arasındaki rekabeti ortadan kaldırdıysa da Akdeniz'in genel güvenliğine çok fazla katkıda bulunamamıştır. Bölge, Kuzey-Güney farklılığı ve büyük ölçüde bu farklılığın yarattığı çeşitli güvenlik sorunlarıyla karşı karşıyadır. Bu çalışma silahlanma ve Kitle İmha Silahlarının (KİS) yayılması gibi güvenlik sorunlarının yanısıra köktendincilik, terörizm, göç gibi sorunların güvenlik boyutuna da değinmektedir. Araştırma, Avrupa-Akdeniz işbirliğinin ve Barselona Deklarasyonu ile başlayan sürecin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF THE SECURITY ASPECT OF EURO-MEDITERRANEAN RELATIONS IN THE BARCELONA PROCESS DİNÇ, Siret M.S. Department of International Relations Supervisor Prof. Dr. Atila ERALP July 1999, 107 pages The purpose of this thesis is to analyze post-Cold War security structure in the Mediterranean basin by giving specific emphasis to the Barcelona Declaration which covers 15 members of the European Union and 12 non-member Mediterranean countries. The end of the cold war has ended superpower rivalries in the Mediterranean basin but has not contributed much to the overall security of the region. The region faces with the North South disparities and consequently suffers number of problems as security issues mostly based on this disparity. The thesis deals basically with soft security issues such as fundamentalism, terrorism, migration in addition to armament and proliferation of the Weapons of Mass Destruction (WMD) as hard security matters. The research gives specific emphasis to the Euro-Mediterranean cooperation and the Barcelona Process which has started by the Barcelona Declaration in 1995.