A Study on the idea of freedom in Kant's critical philosophy
Kant'ın eleştirel felsefesindeki özgürlük idesi üzerine bir çalışma
- Tez No: 82154
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Üçüncü Antinomi, Özerklik, Nedensellik, Ahlak Yasası, Pratik Akıl, Kendüiğindenlik, îstenç, The Third Antinomy, Autonomy, Causality, Moral Law, Practical Reason, Spontaneity, Will m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz.i ** KANTİN ELEŞTİREL FELSEFESINDEKI ÖZGÜRLÜK İDESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Duran, İsmail Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İnam Eylül 1999, 68 sayfa Bu tez, Kant felsefesi bağlamında, özgürlük idesinin kökenini araştırmayı ve bu idenin neden teorik olarak sorunsal ve yalnızca pratik olarak olanaklı olduğunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Kant'ın özgürlük görüşü, iki katlı ayrımın üzerine temellenmiştir: fenomenal ve numenal. Bir fenomen doğanın nedensellik yasalarına bağımlıdır ve görecelik içerir. Öte taraftan, özgürlük ise bir durumu kendiliğinden başlatma gücü olarak tammlamr. Bu nedenle, böyle bir nedenselliğin kendisi, onu zamanın içinde belirleyecek bir başka nedenin altında durmayacaktır. Bu anlamda, özgürlük kavramı bir fenomen tasarımı veremez ve ancak fenomende verilmemiş bir kendinde şeyin tasarımım verebilir. Teorik akıl, sürekli özgürlük kavramım anlamaya niyet eder, fakat doğa nesnelerinin tecrübe IVedilmesi hiç bir zaman kendinde şeylerin bilgisini veremeyeceği için, bu kavram hakkında da bir bilgiye erişemez. Ahlak yasası, bir kendinde şey olan öznenin kendMğmden-Hğinin ve nedenselliğinin yasasıdır ve ancak ahlak yasası özgür olduğumuzu bize öğretir. Kant'a göre, özgürlük kavramım, pratik akim yardımıyla ahlaki deneyimlerimizden çıkarabiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE IDEA OF FREEDOM IN KANT'S CRITICAL PHILOSOPHY Duran, Ismail M. S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam September 1999, 68 pages The present thesis aims to examine the origin of the idea of freedom and to determine the reasons why mis idea is theoretically problematic and only practically possible within the context of Kantian philosophy. Kant's account of freedom is based upon twofold distinction: phenomenal and noumenal. A phenomenon is dependent on the laws of natural causality and contains a relativity. On the other hand, freedom is defined as the power of beginning a state spontaneously. Therefore, such a causality will not itself stand under another cause detenriining it in time. In this sense, the concept of freedom cannot give the representation of a phenomenon, yet it can give only the representation of a thing in itself which is not given in phenomena. Theoretical reason always intends to recognize the concept of freedom, but it cannot attain any knowledgeabout this concept since experiencing the objects of nature never gives us a knowledge of things in itselves. Moral law is the law of spontaneity and causality of the subject as a thing in itself (noumenal being), and only moral law teachs us that we are free. We can deduce the concept of freedom from our moral experience by means of practical reason according to Kant.