Urban development for Cretan exchanged within years after wars, Dörtyol – Icadiye case
Savaşlardan sonra Giritli göçmenlerin ikamet ettiği İcadye mahallesinde kentsel gelişim analizleri
  1. Tez No: 821584
  2. Yazar: BEYZA NUR YİĞİTALP ERANIL
  3. Danışmanlar: DR. RUKİYE ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşları, göç dalgaları, göçmen ikameti, alan analizi, İcadiye Mahallesi, Çukurova, Hatay, Balkan Wars, migrant waves, refugee settlements, spatial analysis, Icadiye Neighborhood
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet ve Savaş Sonrası İmar ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Türkiye geçmişten günümüzde çok sayıda göçmen nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Ev sahipliğinin yanında ihtiyaç duyulan iş, eğitim, sağlık ve adaptasyon süreçlerinde destek vermektedir. Özellikle Balkan savaşlarından sonra ev sahipliği yaptığı göçmen sayısı oldukça artmış bulunmaktadır. Bu süreçte atılan adımlar neticesinde ciddi dersler alınmıştır. Bu dersler hem günümüzde, hem de gelecekte olabilecek göç politikalarının zeminini hazırlamaktadır. Osmanlı Devleti döneminde karayolu ve denizyolu ile Balkanlardan gelen göçmenler Türkiye'de belirlenen çeşitli bölgelere yerleştirilmişlerdir. Yapılan bu çalışmada; gelen göçmenlerin, göç süreçleri ve özellikle Hatay Dörtyol İcadiye Mahallesine yerleştirilen göçmenlerın sosyal ve kültürel analizi yapılmıştır. Nesiller boyu bu alan Girit göçmenleri tarafından yaşam alanı olmasından dolayı günümüzde de korunmaktadır. Ayrıca Girit Göçmenleri kendi kimliklerini ve kültürlerini 100 yılı aşkın süreçte korumayı başarmışlardır. Alan analizi yerinde yapılmış olup, alanda ikamet eden insanlar ile detaylı röportaj yapılmıştır. Alan çalışmalarının yanı sıra tarihi kaynaklardan da veri alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey, hosting a large amount of a refugee population, copes with a diverse range of challenges such as accommodation, employment, health services, education, and integration of refugees. These challenges address many types of research seeking solutions for current or future problems. However, Turkey has a long tradition with migrant flows starting with the Balkan Wars. Lessons can be learned from the historic applications and help to form contemporary ones. Balkan migrants arrived in multiple locations both ports and land borders in large numbers and scattered around the Ottoman Empire. In this paper, their journey has been described and a special neighborhood design“Icadiye”was examined in terms of social and cultural sustainability. For generations till today, this site is occupied by Cretan migrants preserving their identity and sustaining their culture for more than a century. Spatial analysis was conducted with site visits and examining archival records. Another parallel analysis was conducted by performing in-depth interviews with the current occupants of the site.