Tapu müdürlüklerinde çalışan sokak düzeyi bürokratlarının örgütsel adalet algılarınınörgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisi:İzmir ili alan araştırması
The effect of organizational justice perceptions of street level bureaucrats working in land registry offices on their organizational commitment:A field study in İzmir province
- Tez No: 821602
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sokak Düzeyi Bürokratları, Tapu Memurları, Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Street Level Bureaucrats, Land Registrars, Organizational Justice, Organizational Commitment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu tezin amacı sokak düzeyi bürokratlarının karakteristik özelliği olan“vatandaşla yüz yüze temas hâlinde olma”ve“takdir yetkisini kullanma”niteliklerine tipik bir örnek olan tapu memurlarının örgütsel adalet algılarının örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda nicel bir araştırma tasarlanarak araştırmanın modeli ve hipotezleri test edilmiştir. Soru formu, İzmir ilindeki 11 Tapu Müdürlüğünde çalışan memurlara elden dağıtıarak 170 gönüllü katılımcıdan veri toplanmıştır. Veriler SPSS 20.0 programıyla analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, tapu memurlarının etkileşimsel adalet algılamalarının yüksek; işlemsel adalet algılamalarının orta ve dağıtım adaleti algılamalarının düşük düzeyde olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca katılımcıların örgütsel bağlılık düzeylerinin de düşük olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizleri tapu memurlarının özellikle dağıtım adaletine ilişkin algılamalarının örgütsel bağlılığın üç boyutunu da pozitif yönde ve anlamlı düzeyde etkilediğini; işlemsel adalet algılamalarının ise sadece duygusal ve normatif bağlılığı etkilediği göstermektedir. Bu sonuçlara dayanarak, kamu yöneticilerinin, tapu memurlarının adalet algısını etkileyen faktörleri dikkatli şekilde tespit ederek gerekli iyileştirmeleri yaptırmaları; böylece kurumlarına olan bağlılıklarını artırmaları önerilebilir. Bu tür girişimlerin hem sokak düzeyi bürokratlarının hem de kamu kurumlarının verimliliğini ve performansını artırmada yaşamsal önemi bulunmaktadır. Tapu memurları özelinde örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık ilişkisini incelemesi açısından özgün olduğu düşünülen bu çalışmanın kamu yönetimi literatürüne katkı sağlaması beklenmektedir. Çalışma aynı zamanda tapu dairelerindeki memurları Türkiye örneğinde tipik sokak bürokratları olarak odaklaması bakımından da benzersizdir. Tezin sonunda geliştirilen önerilerle örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık ilişkisini kamusal bir perspektiften sunarak kamu yöneticilerine yol gösterici olması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the effect of organizational justice perceptions of land registry officers, which are typical examples of“being in face-to-face contact with citizens”and“using discretion,”which are characteristic of street- level bureaucrats, on their organizational commitment. To do this, we conducted a quantitative study and tested our model and hypotheses. We delivered a questionnaire to civil servants working in 11 Land Registry Directorates in İzmir and collected data from 170 volunteer participants. The data are analyzed by using the SPSS 20.0 program. As a result of the analysis, it is found that the land registry officers had a high perception of interactional justice, a medium perception of procedural justice, and low perception of distributive justice. It is also revealed that the participants had low levels of organizational commitment. The result of the regression analysis also shows that land registry officers' perceptions of distributive justice, in particular, affected all three dimensions of organizational commitment positively and significantly, while their procedural justice perceptions affected only affective and normative commitment. Based on these results, it can be suggested that public managers should carefully identify the factors affecting the perception of justice of the land registry officers and make necessary improvements, thus increasing their commitment to their institutions. Such initiatives are vital in increasing the efficiency and performance of street-level bureaucrats and public institutions. This study, which is considered to be unique in terms of examining the relationship between organizational justice and organizational commitment, is expected to contribute to the public administration literature. The study is also unique in focusing civil servants of land registry offices as typical street level bureaucrats in Turkish case. With the suggestions developed at the end of the dissertation, it is hoped to guide public administrators by presenting the relationship between organizational justice and organizational commitment from a public perspective.