A Comparison between women living in traditional Turkish houses and women living in apartments in historical context
Tarihsel süreç içinde geleneksel Türk evi ve apartman yaşantısındaki kadınlar arasında bir karşılaştırma
- Tez No: 82161
- Danışmanlar: PROF. DR. İSENBİKE TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Konut, Cinsiyete Dayalı İşbölümü, Statü, Gelenek, Modernlik. vı, Housing, Gender Division Of Labour, Status, Tradition, Modernity IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
öz TARİHSEL SÜREÇ İÇİNDE GELENEKSEL TÜRK EVİ VE APARTMAN YAŞ ANTISTNDAKİ KADINLAR ARASINDA BÎR KARŞILAŞTHIMA Kennedy Fehim, Nilgün Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. îsenbike Togan Ocak, 1999, 164 sayfa Bu çalışmada kadın ve konut ilişkisi incelenerek iki belirgin dönemde Türkiye'de yer alan iki konut biçiminde - Geleneksel Türk Evi ve Apartman - kadının yaşamı ve konumu araştırıldı. Konutun kadının yaşamına ve statüsüne katkıları, her iki konutun sağladığı avantaj ve dezavantajlarla verilirken, benzer (üst-orta) sınıf yapısından kadınların toplumsal statülerindeki değişimler ve bunun nedenleri üzerinde duruldu. Kadının, yerleşik tarım ve hayvancılığa geçilmesiyle kaybettiği statüyü bir daha asla geri kazanamadığı açıklanırken, bugün de geçerli olan cinsiyete dayalı işbölümü ile statü arasındaki ilişki kurulmayaçalışıldı. Günümüzde eğitimin ve çalışma yaşamına katılımın kadının konumunu iyileştirmede ve erkek karşısındaki gücünü arttırmada çok önemli etkilen olmasına karşın, erkeğe göre ikincil konumunun değişmediği ve bu statü eksikliğini eğitimli kadının yaşadığı konutun fiziksel özellikleriyle ve konutun organizasyonundan esas sorumlu kişi olarak gidermeye çalıştığı, bu anlamda sahip olduğu otonomiyle evini, kişiliğini ifade ettiği ve diğer kadınlardan farkını vurguladığı esas alan olarak kullandığı açıklanırken kadına bu imkanı sağlayan apartmanın Türkiye kentlerinde tercih edilen esas konut biçimi olmasında bunun da etkileri olduğu vurgulandı. Cinsiyet rolleri değişmedikçe pek çok kadının statüsünü yükseltmek için kendisine yüklenen geleneksel rollerle (annelik, eş, evin sorumlusu), modern yaşamın getirdiği güzel döşenmiş, iyi bir semtte yer alan bir konutta yaşamak gibi maddi şeyleri birleştirdiği ve bunun sonucunda da geleneksel ile modem arasında bir yaşam sürdüğü sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARISON BETWEEN WOMEN LIVING IN TRADITIONAL TURKISH HOUSES AND WOMEN LIVING IN APARTMENTS IN HISTORICAL CONTEXT Kennedy Fehim, Nilgun M.S.. Department of Gender & Women's Studies Supervisor: Prof. Dr. îsenbike Togan January, 1999, 164 pages This study examines the relationship between women and housing, focusing on two stages of its development in Turkey: the lives and status of women living in traditional Turkish houses and in apartments. The contribution of the home to women's lives and status is described, and the advantages and disadvantages of each form of housing are noted. This approach highlights changes in the social status of women of similar (upper middle) class, and the reasons for these changes. Women have never regained the status which they lost with the transition to settled agriculture and animal farming. This study seeks to establish the link between the gender division of labour and women's iiistatus today. It emphasises that although education and participation in the workforce are important factors for improving women's lives and increasing their bargaining power, their status remains secondary to men. In their effort to compensate, educated women are observed to resort to their capacity as the persons chiefly responsible for the physical characteristics and organisation of the home. With their autonomy in the organisation of space, they use their homes to emphasise their personalities and distinctiveness from other women. It is suggested that the opportunities for such behaviour provided by the apartment were influential in its emergence as the preferred form of urban housing in Turkey. The study concludes that unless gender roles change, many women, in their efforts to improve their status, will go on combining their traditional roles as mothers, wives and home-keepers with the material things of modern life, such as living in a well-furnished house in an aspired-to neighbourhood. Hence, they will lead a life-style that fluctuates between the traditional and the modern.