Contemporary problems of legal system in Turkey from 1980 s to the present
Türkiye'de hukuk sisteminin güncel problemleri 1980'li yıllardan günümüze
- Tez No: 82165
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hukuk sosyolojisi, Türk hukuku, sosyolojik hukuk, Marx ve hukuk, Durkheim ve hukuk, Weber ve hukuk IV, Sociology of law, Turkish law, sociological jurisprudence, Marx and law, Durkheim and law, Weber and law HI
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
oz TÜRKİYE'DE HUKUK SİSTEMİNİN GÜNCEL PROBLEMLERİ 1980'Lİ YILLARDAN GÜNÜMÜZE Yüksel, Mehmet Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Kayhan Mutlu Ocak 1999, 271 sayfa Bu çalışmanın amacı, Türk hukuk sisteminin özellikle 1980'li yıllardan sonra ortaya çıkan güncel problemlerini klasik sosyolojik teorinin hukuk olgusuna yaklaşımı çerçevesinde incelemektir. Klasik sosyolojik teoride Karl Marx, Emile Durkheim ve Max Weber'in çalışmaları inceleme konusunun temelini oluşturacaktır, öncelikle adı geçen sosyologların hukuka yaklaşımları ve görüşleri ayrı ayrı sunulacaktır. Ardından, Türk hukuk sistemindeki örnekler bu düşünürlerin görüş açılarından ayrı ayrı tartışılacak, ulaştıkları sonuçlar Türk hukuku bakımından değerlendirilecektir. Ayrıca, bu sosyologların yaklaşımları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir? Hukuku inceleyiş tarzları ve ulaştıkları sonuçlar bakımından ortak noktaları var mıdır? soruları yanıtlanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTEMPORARY PROBLEMS OF LEGAL SYSTEM IN TURKEY FROM 1980s TO THE PRESENT Yüksel, Mehmet Ph. D., Department of Sociology Supervisor: Prof.Dr. Kayhan Mutlu January 1999, 271 pages The purpose of this thesis is to study contemporary problems of Turkish legal system especially from 1980s to the present in the context of approaching of classical sociological theory towards law. In classical sociological theory, the works of Karl Marx, Emile Durkheim and Max Weber will form the main study subject of the thesis. Primarily, these sociologists' approaches towards law and their views will be presented separately. The examples in Turkish legal system will be discussed with respect to the perspectives of these theorists separetely. The thesis will also try to appreciate the conclusions of their works in terms of Turkish law. In addition, the thesis will seek to answer questions; such as what are the similarities and differences between the approaches of these sociologists towards law? Are there some common points between the results reached by them?