Metaphorical images of school: School perceptions of students, teachers and parents from four selected schools (in Ankara)
Okul ile ilgili mecazlar (metafor): Seçilmiş dört okulda öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin okul algıları (Ankara)
  1. Tez No: 82164
  2. Yazar: AYŞE BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mecazlar (Metafor), okul algılan, yorumlayıcı/sembolik yaklaşım, eğitim sosyolojisi, okul yönetimi, nitel araştırma vı, Metaphorical images, school perceptions, interpretive/symbolic approach, sociology of education, school administration, qualitative research IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
oz OKUL İLE İLGİLİ MECAZLAR (METAFOR): SEÇİLMİŞ DÖRT OKULDA ÖĞRENCİLERİN, ÖĞRETMENLERİN VE VELİLERİN OKUL ALGILARI (ANKARA) Balcı, Ayşe Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Hasan Şimşek Ocak 1999, 202 sayfa Bu çalışma; günümüz Türkiye'sinde gündelik hayatlarında kullandıkları mecazların (metafor) yardımı ile, öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin“okullarını”nasıl kavramsallaştırdıklarını anlamayı amaçlamaktadır. Bu kavrayışı derinleştirmek için katılımcıların“öğrenci”,“öğretmen”,“okul yöneticisi”ve“veli”mecazları da (metafor) analiz edilmiştir. Bu çalışmaya, Ankara'nın farklı semtlerinde bulunan üç devlet, bir özel ilköğretim okulunun 4-8 'inci sınıflarından 517 öğrenci, 47 ilk ve orta kademe öğretmeni ve 101 veli katılmıştır. Veri toplama aracı olarak hem görüşme hem de anketler kullanılmıştır. Veriler niteliksel bir yöntem izlenerek analiz edilmiştir. Genel sonuçlar örneklemdeki ilköğretim okullarının temel işlevlerinin; bakım, bilgi aktarımı ve gençlerin yetiştirilmesi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Öğrenci ve öğretmene ilişkin mecazlar (metafor) okul sisteminin bilgi ve öğretmen merkezli olduğunu göstermiştir. Ayrıca, okulların oldukça disiplinli, otoriter ve kaotik bir atmosfere sahip olduğu da bulunmuştur.Okullara göre yapılan analizler, alt sosyo ekonomik statüyü temsil eden okula devam eden öğrencilerin ve velilerinin okula, öğretmenlere ve okul yöneticilerine karşı, diğer gruplara göre, daha olumlu algıya sahip olduklarını göstermiştir. Bulgular ilköğretim birinci kademe öğrencilerinin ikinci kademe öğrencilerine göre okullarına, öğretmenlerine, okul yöneticilerine ve velilerine karşı daha olumlu algılara sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır. Öğretmenlere ilişkin olarak bütün katılımcılar tarafından olumlu mecazlar (metafor) atfedilmiştir. Seçilen okullarda, öğretmenlerin temel rolleri; bakım, bilgi transferi, insanları aydınlatma, genç nesli şekillendirme olarak ortaya çıkmıştır. Sonuçlar aynı zamanda, öğretmenlerin mesleklerine ve kendilerine yabancılaşma eğilimini ortaya çıkarmıştır. Okul yöneticileri genellikle otoriter, disipline edici, kaba, zarar verici ve duyarsız gibi olumsuz mecazlarla tanımlanmışlardır. Veliler, bütün katılımcılarca okul işlerine duyarsız ve sorumsuz kişiler olarak algılanmışlardır. Bu, özellikle devlet okullarında daha yoğunlukla gözlemlenmiştir. Buna rağmen veliler okul işleri ile ilgilenme konusunda kendilerini çaresiz ve güçsüz hissettiklerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METAPHORICAL IMAGES OF SCHOOL: SCHOOL PERCEPTIONS OF STUDENTS, TEACHERS, AND PARENTS FROM FOUR SELECTED SCHOOLS (IN ANKARA) Balcı, Ayşe Ph.D. Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Hasan Şimşek January 1999, 202 pages The purpose of this study was to understand how students, teachers and parents conceptualize“their school”in the current conditions of Turkey, through the help of metaphorical images they use in their everyday lives. To enhance this understanding, participants' metaphorical images for“the teacher”,“the student”,“the school principal”, and“the parent”were also analyzed. Sample of the study consists of 517 4-8 grade students, 47 primary and secondary teachers and 101 parents from 3 public primary schools and 1 private school located in different districts of Ankara. Both interviewing and questionnaire techniques were employed to collect data. The data were analyzed by following a qualitative method. Overall results indicated that fundamental functions of the schools, included in this study, were care-giving, transmission of knowledge and cultivation of young people. Images of student and teacher implied a teacher and knowledge centered school system. It was also found that our schools had a highly disciplined, authoritarian, and chaotic atmosphere. mResults concerning the school differences indicated that both students attending the low socio-economic status school and their parents had relatively positive attitudes toward school, teachers and school principals than the other groups participated to the study. Findings revealed that primary level students hold more positive conception towards their school, teachers, school principals, and parents, than the secondary level students. The images on teachers exhibited a positive attribute to teachers by all participants. Care-giving, transmitting the knowledge, enlightening the people, shaping young generations appeared to be the basic roles of teachers. Results also indicated that teachers experience an alienation to their jobs and to themselves. School principals were generally described with negative images such as school principal as an authority and disciplinarian, school principal as unkind and harmful person, and school principal as an indifferent person. Parents were perceived by all participants as indifferent and irresponsible to school affairs. This was observed generally in public schools. Similarly, parents also expressed that they felt themselves as helpless and powerless to deal with school affairs.