The stigma of the fallen woman in the novels of Jude the Obscure and Yeryüzünde Bir Melek
Adsız Sansız bir Jude ve Yeryüzünde Bir Melek romanlarında düşmüş kadın damgası
  1. Tez No: 821674
  2. Yazar: ECEM BAŞAK EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CATHERINE MACMILLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Viktorya İngilteresi, Tanzimat Dönemi, Erving Goffman, damga, düşmüş kadın, Sue Bridehead, Raziye, Victorian England, Tanzimat Era, Erving Goffman, stigma, fallen women, Sue Bridehead, Raziye
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kültürel farklılıklarına rağmen 19. yüzyıl Viktorya İngilteresi ve Tanzimat Dönemi Osmanlı toplumu kadınlardan benzer şeyleri beklemektedir. Bu iki ülkenin yazarları Thomas Hardy ve Ahmet Mithat Efendi bu beklentileri eleştirir ve dolayısıyla toplum tarafından kabul görmeyen ama kendilerince kabul edilebilir kadın karakterler yaratırlar. Ne de olsa bazı eleştirmenlere göre Thomas Hardy'nin odağı Sue Bridehead'dir ve Ahmet Mithat da Raziye'ye melek demekten geri kalmaz. Bu iki kadın karakterin neden kendi zamanlarında norm dışı görüldüğü ilgi çekicidir. Bütün bunları göz önünde bulundurarak, bu tez bu iki karakteri düşmüş kadın damgası ile incelemeyi amaçlar. Böylelikle neden bu kadın karakterlerin dışlanmaya maruz kaldığı anlaşılabilir. Bu incelemede Erving Goffman'ın stigma hakkındaki fikirleri ve Stafford&Scott'ın norm ve stigma arasındaki ilişkiyi hakkındaki argumanları ve Link&Phelan'ın stigma ve olumsuz stereotip hakkındaki çalışmaları kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Regardless of the cultural differences, the 19th century Victorian England and Tanzimat Period in Ottoman Empire had similar expectations from women. The two novelists from these two countries, Thomas Hardy and Ahmet Mithat Efendi, had critical attitude towards such expectations. Thus they created socially unacceptable but acceptable for them heroines. Afterall, for some Sue Bridehead is Hardy's main focus and similarly for Ahmet Mithat Raziye is still an angel. The reason why these two heroines are unacceptable for the society's of their days is intriguing. Considering all these, the aim of this thesis is to discuss these two heroines through the lens of stigma of the fallen woman so that why these heroines experince exclusion may be discussed. While doing this Erving Goffman's ideas regarding stigma along with Stafford&Scott's arguments on how stigma and norms are related; and Link&Phelan's writing on stigma and its connection to negative stereotypes will be used.