The effect of gender on HIV-related stigma and discrimination: Cases from turkey
Toplumsal cinsiyetin HIV ile ilgili ayrımcılık ve damgalamaya etkisi: Türkiye'den örnekler
- Tez No: 217828
- Danışmanlar: PROF.DR. YAKIN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: HIV, AIDS, toplumsal cinsiyet, ayrımcılık, damgalama, HIV, AIDS, gender, stigma, discrimination
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma, toplumsal cinsiyetin HIV ile ilgili ayrımcılık ve damgalamaya etkisini incelerken, Türkiye'deki normalleştirilmiş cinselliğin (toplumdaki cinsel normlara uyum) bu etki üzerindeki ılımlaştırıcı etkisine bakmaktadır. Bu bağlamda, çalışma kapsamında hem niteliksel hem de niceliksel veri toplama teknikleri kullanıldı, şöyle ki (i) değişik cinsel davranışları olan HIV pozitif kadın ve erkekler ile derinlemesine mülakatlarla (ii) İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri arasında bir anket çalışması yapıldı. Niceliksel araştırmanın ana sonuçları şunları gösterdi ki: (i) kadının cinsel sadakati, HIV ile ilgili ayrımcılıkta belirleyici bir faktör olarak bulundu; (ii) kadın katılımcılar HIV ile ilgili ayrımcılıkta normalleştirilmiş cinselliği esas alırken (ii) erkek katılımcılar HIV ile yaşayanın cinsiyetine göre ayrımcılık yaptılar. İkincil ve ilginç bir bulgu ise, erkeğin cinsel oryantasyonunun, ayrımcılıkta anlamlı bir fark yaratmadığıydı. Bu niceliksel bulgular, mülakatlardan elde edilen niteliksel bulgularla da desteklendi ve sonuçlar, toplumsal cinsiyet bakış açısı ile incelendi. Toplumsal cinsiyet normları ve Türk toplumundaki cinsel davranışlar ataerkil güç yapıları tarafından şekillendirilmekte ve ayrımcılık ve damgalama bu yapıyı devam ettirmek için kontrol mekanizmaları olarak işlev yapmakta. Bu nedenle, HIV ile ilgili ayrımcılık ve damgalamaya daha etkin karşı çıkabilmek için, mevcut düzende hüküm süren ataerkil değerlerin ve normların incelenmesi gerektiği tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the effect of gender on HIV-related stigma and discrimination with selected cases from Turkey and examines `normalized sexuality? (i.e., conformity to sexual norms in Turkish society) as a moderating factor. In this regard, both qualitative and quantitative data collection techniques have been utilized, namely; (i) in-depth interviews with HIV positive women and men with different sexual lives, and (ii) a survey conducted at the University of Istanbul among dentistry students. The main quantitative findings of the research include (i) sexual loyalty of a woman was found as a determinant for HIV-related stigma and discrimination; (ii) female respondents discriminated people living with HIV on the basis of normalized sexuality; and (iii) male respondents discriminated on the basis of sex of the person living with HIV. A surprising secondary finding was that the sexual orientation of an HIV positive male did not significantly affect the amount of discrimination. These quantitative findings were also supported by the qualitative findings and all were analyzed with a gender perspective. Gender norms and sexual behaviors in Turkish society are shaped strongly by the patriarchal power structures, and stigma and discrimination act as control mechanisms to sustain this structure. It is thus argued that the prevailing patriarchal values and norms need to be examined in order to effectively challenge HIV-related stigma and discrimination.