Kişisel veriler (6698 sayılı Kanun) ve işçiye ilişkin kişisel veriler sebebiyle işverenin sorumluluğu
Responsibility of the employer because of personal data (Law Numbered 6698) and personal data regarding the employee
  1. Tez No: 821680
  2. Yazar: HAZAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, İşçinin Kişisel Verileri, İşçi İşveren İlişkisi, Kişisel Verilerin İşlenmesi, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Personal Data, Employee's Personal Data, Employee-Employer Relationship, Processing of Personal Data, Law on Protection of Personal Data
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, insanı insan yapan bütün bilgilerin korunması konusu işlenmiştir. Teknolojik gelişmeler, dijital sistemlerin çoğalması, bireylerin aktif şekilde sosyal medya hesapları oluşturup bu hesaplar üzerinden veri aktarımlarında bulunmaları gibi sebeplerle günümüzde kişisel verilerin pek çok yerde kayıt altına alınması söz konusu olmaktadır. Özellikle dijital ortamda pek çok kişisel verimizi kullanarak işlem gerçekleştirdiğimiz gözetildiğinde verilerin; gerçek kişiler, özel kurumlar ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından kaydedildiği bir gerçektir. Bu durum, kişisel verilerin korunmasını engelleyerek veri sahibine yönelik ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Son yıllarda bu konuda açık şekilde tehdit altında bulunan önemli bir grubun işçiler olduğu görülmektedir. İşçilerin kişisel verilerine işverenler, iş sözleşmesi çerçevesinde kolaylıkla erişim imkânına sahip olmaktadırlar. İş sözleşmesinde işçinin bağımlılık unsurunun ön planda tutulması, işçinin işveren karşısında zayıf konumda yer almasına sebebiyet vermektedir. Bu durum da kişisel verilere yönelik hakların kullanımında işçinin özellikle korunmasını gerekli kılmaktadır. İşçilerin kişisel verilerinin hukuka uygun şekilde elde edilip edilmediğinin ve verilerin işlenmesinin denetlenmesi gerekir. Bu nedenle işçinin açık rızasının alınmadığı durumlarda kişisel verilerinin işlenemeyeceği kabul görmektedir. Ancak kanuni bir düzenlemenin mevcudiyeti veya bir hakkın temini için kişisel veri işleme söz konusuysa işçinin açık rızasının alınması istisnai olarak gerekli görülmez. İşverenin işçinin kişisel verilerini işlerken dürüstlük kuralına aykırı hareket etmemesi, işçinin kişisel verilerinin korunmasını esas alması ve ölçüsüz davranmaması önem taşımaktadır. Aksi takdirde kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde işlenmesi çerçevesinde işverene yaptırımlar uygulanması mümkündür.
Özet (Çeviri)
In this study, the subject of protecting all the information that makes human human is discussed. Today, personal data is recorded in many places due to technological developments, the proliferation of digital systems, the fact that individuals actively create social media accounts and transfer data through these accounts. Considering that we carry out transactions using many of our personal data in the digital environment, the data; It is a fact that it is registered by natural persons, private institutions and public institutions and organizations. This situation creates a serious threat to the data owner by preventing the protection of personal data. It is seen that an important group that has been openly threatened in this regard in recent years is the workers. Employers have the opportunity to easily access the personal data of the workers within the framework of the employment contract. Keeping the dependency of the worker at the forefront in the employment contract causes the worker to be in a weak position against the employer. This situation necessitates the protection of the worker in the exercise of the rights regarding personal data. It is necessary to control whether the personal data of the workers are obtained in accordance with the law and the processing of the data. For this reason, it is accepted that personal data cannot be processed in cases where the explicit consent of the worker is not obtained. However, if there is a personal data processing for the existence of a legal regulation or the provision of a right, obtaining the explicit consent of the worker is not considered necessary as an exception. It is important that the employer does not act against the rule of honesty while processing the employee's personal data, takes the protection of the employee's personal data as a basis and does not act excessively. Otherwise, it is possible to impose sanctions on the employer within the framework of unlawful processing of personal data.