Dijitalleşmenin tiyatroya etkileri
The effects of digitization on theatre
  1. Tez No: 821688
  2. Yazar: YAŞAR BÜKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜNDÜZ HAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşen Tiyatro, Sahne Teknolojileri, Sanat ve Teknoloji, Dijital Sahne Tasarımı, Teknoloji Entegrasyonu, Digitized Theatre, Stage Technologies, Art and Technology, Digital Stage Design, Technology Integration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Tiyatro sanatının uzun bir geçmişi ve derin bir geleneği vardır, ancak dijital çağın gelişiyle birlikte tiyatro da önemli değişimler yaşamıştır. Dijitalleşen tiyatro, sanatçıların ve seyircilerin etkileşimlerini değiştirerek, mekânsal ve zaman algısını genişleterek, görsel efektlerle yeni boyutlar kazandırarak ve dijital araçlarla yaratıcılığı artırarak tiyatro deneyimini dönüştürmektedir. Sahne tasarımı alanında kullanılan projeksiyon sistemleri, aydınlatma teknolojileri ve ses efektleri gibi teknolojik araçlar, sahnelemelerin görsel açıdan etkileyici bir biçimde gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktadır. Özellikle ışıklandırma ve projeksiyon teknikleri, sahnede mekanlar ve atmosferlerin daha derinlikli ve etkileyici bir şekilde yaratılabilmesine olanak tanımaktadır. Buna ek olarak, video projeksiyonları ve animasyonlar gibi görsel efektler, sahne performansını zenginleştirerek yeni anlatım olanakları sunmaktadır. Dijital teknolojilerin ve araçların gelişmesi tüm alanları ve mecraları etkilediği gibi sanatı ve dolayısıyla tiyatro sanatını da etkilemektedir. Bu gelişmelerden etkilenen tiyatro sanatı da kendine has yeni biçimler üreterek tekrar bu teknolojilerin ve araçların gelişimini etkiler. Bu bağlamda çalışmada tiyatro sanatının dijital teknolojilerden nasıl yararlandığı anlatılacaktır. Dijitalleşmenin tiyatroya etkisi, dijitalleşme araçlarının ve ortamlarının tiyatro sanatına entegresi ve bu entegrasyonun sonuçları, tiyatro sanatının dijital ortama aktarılması ve bu aktarımların dijitalleşmeye etkileri de bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu tezde, dijital sahne tasarımları, projeksiyon teknolojisi, video teknolojisi, video haritalama tekniği, CGI (Bilgisayar Üretimli İmgeleme), sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik, hologram, yeşil ve mavi perde tekniği gibi dijital teknolojilerin tiyatro sanatına nasıl entegre edildiği ve tiyatro deneyimini nasıl etkilediği incelenecektir. Bu bilgiler ışığında dünyadaki beş farklı oyunun dijital teknolojileri nasıl kullandıkları anlatılıp, karşılaştırılmaları yapılacaktır. Ayrıca, dijitalleşen tiyatronun avantajları, zorlukları ve geleceği üzerine tartışmalar da sunulacaktır. Bu tezi hazırlarken, çeşitli kaynaklardan faydalanılmış ve alanında uzman kişilerin görüşleri ve araştırmaları göz önünde bulundurulmuştur. Yapılan araştırmalar ve derinlemesine analizler sonucunda elde edilen bulgular, dijitalleşen tiyatronun tiyatro sanatında önemli bir değişimi temsil ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The art of theater has a long history and deep tradition, but with the advent of the digital age, theater has undergone significant changes. Digital theater, by altering the interactions between artists and audiences, expanding spatial and temporal perceptions, adding new dimensions with visual effects, and enhancing creativity through digital tools, transforms the theater experience. Technological tools such as projection systems, lighting technologies, and sound effects used in stage design enable visually impressive productions. In particular, lighting and projection techniques allow for the creation of immersive and impactful spaces and atmospheres on stage. Furthermore, visual effects like video projections and animations enrich the stage performance and offer new possibilities for storytelling. The advancements in digital technologies impact various fields and platforms, including art and, consequently, the theater. In response to these developments, theater, influenced by digital technologies, generates new forms and in turn influences the evolution of these technologies. In this context, this study explores how theater utilizes digital technologies. It focuses on the effects of digitalization on theater, the integration of digital tools and environments into theatrical practices, and the consequences of this integration. Additionally, it investigates the adaptation of theater to digital platforms and the effects of such adaptations on digitalization. This thesis examines the integration of digital technologies, such as digital stage designs, projection technology, video technology, video mapping, CGI (Computer-Generated Imagery), virtual reality, augmented reality, holography, green and blue screen techniques, into the art of theater and their impact on the theater experience. Based on this information, the study analyzes and compares the implementation of digital technologies in five different theatrical productions worldwide. Furthermore, it presents discussions on the advantages, challenges, and future of digital theater. Throughout the preparation of this thesis, various sources were consulted, and the opinions and research of experts in the field were taken into account. The findings derived from the conducted research and in-depth analysis demonstrate that digital theater represents a significant transformation in the art of theater.