21. yüzyıl dijital teknolojileri ile yenilenen tiyatro
Theater renewed with 21st century digital technologies
  1. Tez No: 963429
  2. Yazar: CAN SERTAÇ ADALIER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Dijitalleşme, Metaverse, Sanal Gerçeklik, NFT, Dijital İkiz, Theatre, Digitalization, Metaverse, Virtual Reality, NFT, Digital Twins
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, dijital teknolojilerin 21. yüzyılda tiyatro sanatını nasıl dönüştürdüğünü çok boyutlu bir perspektifle ele almaktadır. Tiyatronun tarihsel süreçte teknolojik gelişmelerle kurduğu ilişki, ilkel çağlardan bu yana biçim ve içerik düzeyinde sürekli bir evrim geçirdiğini göstermektedir. Ateşin etrafında anlatılan ritüel anlatılardan, sahne makinelerine ve elektrikli ışıklandırmaya kadar süregelen bu dönüşüm, dijital çağla birlikte yeni bir kırılma noktasına ulaşmıştır. Sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), karma gerçeklik (MR), blokzincir, NFT ve Metaverse gibi teknolojiler, tiyatronun mekân, beden, seyirci ve anlatı kavramlarını yeniden tanımlamaktadır. Çalışmada öncelikle bu teknolojiler kavramsal olarak tanıtılmış; ardından dünya genelinden güncel dijital tiyatro örneklerine yer verilerek bu araçların sahneleme pratiklerine etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca, dijitalleşmenin yalnızca estetik bir yenilik değil; aynı zamanda telif, mülkiyet, erişilebilirlik, dijital eşitsizlik gibi çok katmanlı sorunlar doğurduğu da tartışılmıştır. Tüm bu çerçevede, dijital tiyatro uygulamaları yalnızca teknik bir güncelleme değil, tiyatronun doğasına dair temel soruları yeniden gündeme getiren kültürel ve sanatsal bir paradigma değişimini ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how digital technologies have transformed theater art in the 21st century from a multidimensional perspective. The relationship that theater has established with technological developments throughout history shows that it has undergone a continuous evolution in terms of form and content since primitive times. This transformation, which has continued from ritual narratives told around the fire to stage machinery and electric lighting, has reached a new breaking point with the digital age. Technologies such as virtual reality (VR), augmented reality (AR), mixed reality (MR), blockchain, NFT and Metaverse are redefining theater's concepts of space, body, audience and narrative. First, these technologies are introduced conceptually in the study; then, current digital theater examples from around the world are given and the effects of these tools on staging practices are analyzed. In addition, it is discussed that digitalization is not only an aesthetic innovation; it also creates multi-layered problems such as copyright, property, accessibility and digital inequality. In this context, digital theater practices are not only a technical update, but also a cultural and artistic paradigm shift that brings fundamental questions about the nature of theater back to the agenda.