Problems faced by Turkish EFL teachers' implementing communicative language (CLT) in their classes
Türk uyruklu İngilizce öğretmenlerinin iletişimsel dil öğretim yöntemini (CLT) sınıf içinde uygularken karşılaştıkları zorluklar
- Tez No: 821699
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL TOPLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişimsel Dil Öğretimi (CLT), İngilizce Öğretmenleri, Problemler, Zorluklar, Communicative Language Teaching (CLT), EFL Teachers, Problems, Difficulties
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma Türk müfredatında İletişimsel Dil Öğretim (CLT) yönteminin tam yerini anlamak için İngilizce Öğretim Methodları ve Türkiye'de 1839'dan 2023'e kadar İngilizce Öğretiminin tarihine ve özellikle İletişimsel Dil Öğretimi'nin (CLT) ayrıntılı tanımı, amaçları, ilkeleri, bileşenleri v.b. gibi ilgili terim ve terminolojisine genel bir bakış sunarak başlamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, İngilizce Öğretmenlerinin CLT'ye yönelik tutumlarını araştırmak ve CLT'yi sınıflarında uygularken karşılaştıkları zorlukları ve bu zorlukların üstesinden gelinip gelinemeyeceğini ve bu zorlukların nasıl aşılacağını araştırmaktır. Bu araştırma için karma yöntem araştırma tasarımı kullanılmıştır. Çalışmaya Türkiye'de özel okullarda görev yapan Türk kökenli toplam 30 İngilizce öğretmeni katılmış ve veriler, Özşevik (2010)'ten uyarlanan çevrimiçi bir anket ve bu anketin katılımcılarının içinden 5 tanesiyle de yapılan yarı-yapılandırılmış görüşme aracılığıyla toplanmıştır. Ankete ve röportaja verilen yanıtlar betimsel ve tematik analize tabi tutulmuştur. Sonuçlar katılımcıların CLT'ye karşı olumlu bir tutuma sahip olduğunu göstermiştir. Katılımcılar CLT'yi uygularken karşılaştıkları güçlükleri tanımlarken; öğretmenlerin İngilizce konuşma yeterliliğinin olmamasını öğretmen kaynaklı bir zorluk olarak, öğrencilerin pasif öğrenme tarzına sahip olmasını öğrenci kaynaklı bir zorluk olarak, gramer temelli sınavları eğitim sistemi kaynaklı bir zorluk olarak, etkili ve verimli araçların eksikliğinin CLT kullanımını olumsuz etkilemesini ise CLT ile ilgili bir zorluk olarak ifade etmişlerdir. Bu çalışmanın bir diğer amacı da bu zorlukların nasıl aşılabileceğini bulmaktı ve sonuçlar, bu zorlukların üstesinden gelmenin yollarının eğitim sistemini değiştirmek, öğrencilerin motivasyonunu arttırmak, CLT içeriklerini sınavlara dahil etmek, okul yönetiminden öğretmenler için destek almak ve öğrencilere destekleyici dönütler verilmesi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The current study starts by presenting an overview of English Teaching Methods and the History of English Teaching in Turkey starting from 1839 till 2023 and specifically CLT's related terms and terminology such as detailed definition, objectives, principles, components etc. in order to understand CLT's exact place in the Turkish context. The purpose of this study is to investigate the attitudes of EFL teachers towards CLT and to understand what difficulties they face while implementing CLT in their classes, and whether these difficulties can be overcome and if yes, how? A mixed method research design was used for this study and a total of 30 Turkish-origin EFL teachers, currently working in private schools in Turkey, took part in the study and the data were collected through an online questionnaire and a semi-structured interview which was conducted with 5 of these questionnaire participants. The data collection tool was adapted from Ozsevik (2010). The responses to the questionnaire and the interview were subjected to descriptive and thematic analysis. The results showed that participants have a positive attitude towards CLT. Participants described the difficulties while implementing CLT as; teachers' lack of proficiency in spoken English as a teacher related difficulty, students' passive style of learning as a student related difficulty, grammar-based examinations as a difficulty related to the educational system, and lack of effective and efficient instruments to assess communicative competence as a CLT related difficulty. Another aim of this study was to find out how these difficulties can be overcome, and the results showed that the ways to overcome these difficulties are changing the education system, increasing the students' motivation, incorporating CLT contents into exams, getting support from school administration for teachers, and giving supportive feedback to the students.