The impact of psychological capital on employee engagement during Covid19 pandemic among employees in Istanbul, Turkey
İstanbul, Türkiye'de çalışanlar arasındaki Covid-19 pandemisi sırasında psikolojik sermaye'nin çalışan bağlılığına etkisi
- Tez No: 821700
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. EMİNE KAMBUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, Çalışan Bağlılığı, COVID-19 Pandemisi, Çalışanlar, Psychological Capital, Employee Engagement, COVID-19 Pandemic, Employees
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
COVID-19 salgını, dünya çapındaki kuruluşlara ve çalışanlara benzeri görülmemiş zorluklar getirdi ve kriz zamanlarında çalışan bağlılığını destekleyen faktörlerin daha derinden anlaşılmasını gerektirdi. Bu çalışma, COVID-19 salgınının ortasında İstanbul, Türkiye'de çalışanlar arasında öz yeterlilik, iyimserlik, dayanıklılık ve umut dahil olmak üzere psikolojik sermayenin çalışan bağlılığı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Kesitsel bir araştırma deseni kullanılarak, İstanbul'da hem özel hem de kamu sektörü kuruluşlarında çalışan 410 kişilik bir örneklemden veri toplanmıştır. Psikolojik sermayenin çalışan bağlılığı üzerindeki etkisini değerlendirmek ve yanıtlarda netlik ve tutarlılık sağlamak için 5'li Likert ölçeği kullanan yapılandırılmış bir anket kullanıldı. Öz yeterlilik, iyimserlik, dayanıklılık, umut ve çalışan bağlılığı arasındaki ilişkileri incelemek için tanımlayıcı istatistikler ve regresyon analizi dahil olmak üzere nicel analiz teknikleri kullanıldı. Bulgular, psikolojik sermayenin dört boyutunun da İstanbul çalışanları arasında COVID-19 salgını sırasında çalışan bağlılığını önemli ölçüde ve olumlu yönde etkilediğini ortaya koyuyor. Sonuçlar, daha yüksek düzeyde öz yeterliliğe, iyimserliğe, dayanıklılığa ve umuda sahip çalışanların, benzeri görülmemiş zorluklar karşısında bile işlerine daha fazla bağlılık ve bağlılık sergilediklerini göstermektedir. Bu psikolojik kaynaklar, çalışan bağlılığının önemli belirleyicileri olarak hareket eder ve örgütsel dayanıklılığa ve başarıya katkıda bulunur. Psikolojik sermayenin çalışan katılımını artırmadaki rolünü ortaya çıkaran bu çalışma, İstanbul, Türkiye'deki kuruluşların çalışan refahını ve üretkenliğini artıran kanıta dayalı stratejiler ve müdahaleler geliştirmesi için değerli bilgiler sağlıyor. Ayrıca bu araştırma, özellikle COVID-19 salgını gibi küresel bir kriz bağlamında psikolojik sermaye ile çalışan bağlılığı arasındaki etkileşimi inceleyerek araştırma açığını giderir. Genel olarak, bu çalışma, çalışanlar arasında psikolojik sermayeyi geliştirmenin önemini vurgulamakta ve özellikle zorlu koşullar altında çalışan katılımını artıran temel psikolojik kaynaklar olarak öz yeterlilik, iyimserlik, dayanıklılık ve umudun önemini vurgulamaktadır. Bulgular, pandemi sırasında ve sonrasında çalışanlarının esenliğini ve bağlılığını desteklemek isteyen İstanbul, Türkiye'deki kuruluşlar için pratik çıkarımlar sunuyor.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 pandemic has brought unprecedented challenges to organizations and employees worldwide, necessitating a deeper understanding of the factors that promote employee engagement during times of crisis. This study aims to investigate the impact of psychological capital, including self-efficacy, optimism, resilience, and hope, on employee engagement among employees in Istanbul, Turkey, amidst the COVID-19 pandemic. Using a cross-sectional research design, data was collected from a sample of 410 employees working in both private and public sector establishments in Istanbul. A structured questionnaire employing a 5-point Likert scale was utilized to assess the influence of psychological capital on employee engagement, ensuring clarity and consistency in responses. Quantitative analysis techniques, including descriptive statistics and regression analysis, were employed to examine the relationships between self-efficacy, optimism, resilience, hope, and employee engagement. The findings reveal that all four dimensions of psychological capital significantly and positively influence employee engagement during the COVID-19 pandemic among Istanbul's employees. The results demonstrate that employees with higher levels of self-efficacy, optimism, resilience, and hope exhibit greater engagement and commitment to their work, even in the face of unprecedented challenges. These psychological resources act as important determinants of employee engagement and contribute to organizational resilience and success. By uncovering the role of psychological capital in promoting employee engagement, this study provides valuable insights for organizations in Istanbul, Turkey, to develop evidence-based strategies and interventions that enhance employee well-being and productivity. Moreover, this research addresses the research gap by examining the interplay between psychological capital and employee engagement specifically in the context of a global crisis, such as the COVID-19 pandemic. Overall, this study highlights the significance of fostering psychological capital among employees and emphasizes the importance of self-efficacy, optimism, resilience, and hope as key psychological resources that enhance employee engagement, particularly during challenging circumstances. The findings offer practical implications for organizations in Istanbul, Turkey, seeking to support their employees' well-being and engagement during the pandemic and beyond.