Sağlık kurumlarında kriz yönetimi: Bir kamu hastanesi örneği
Crisis management in health institutions: An example of a public hospital
- Tez No: 821711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAL KORAY ALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kriz Yönetimi Ölçeği, Kriz Yönetimi, Sağlık çalışanı, Crisis Management Scale, Crisis Management, Health worker
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı; sağlık kurumlarında aktif rol alan (başhekim, başhekim yardımcıları, müdür, müdür yardımcıları, başhemşire, başhemşire yardımcıları, sorumlu hemşireler ve diğer idari personel gibi) sağlık sektörü emekçilerinin kriz yönetimine ilişkin yaklaşımlarının ortaya konulmasıdır. Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket formu seçilmiştir. Eksiksiz olarak cevaplanan 120 anket çalışmaya dahil edilmiştir. Kriz yönetimi ölçeği sonuçları ve alt sonuçları yöneticilerin verdiği yanıtlara göre incelendiğinde katılımcılara ait olan demografik veriler meslek, yaş, eğitim durumu ve araştırmaya katılan katılımcıların kriz yönetimi ile ilgili eğitim alma durumuna göre istatiksel olarak anlamlılık bulunmamıştır. Ancak, kriz yönetim ölçeği skorlaması değişkenlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the approaches of health sector workers, who take an active role in health institutions (head physician, deputy chief physician, principal, assistant principal, head nurse, assistant head nurse, responsible nurses and other administrative personnel) regarding crisis management. In this descriptive study, a questionnaire was chosen as the data collection method. A total of 120 questionnaires, which were answered completely, were included in the study. When the results of the crisis management scale and its sub-results are examined according to the answers given by the managers, no statistical significance was found according to the demographic data of the participants, according to their occupation, age, education level and the status of the participants in the research on crisis management. However, the crisis management scale scoring varies.