Voice control of tennis throwing machine via arduino using PID and LQR controllers
PID ve LQR kontrolörleri kullanarak arduino aracılığıyla tenis atma makinesinin ses kontrölü
  1. Tez No: 821766
  2. Yazar: MOUAADH FELKAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: orantılı integral denetleyici, Lineer-İkinci Dereceden Regülatör, H-köprüsü, Arduino, Hall manyetik sensörü, Bluetooth H-05, Proportional Integral controller, Linear-Quadratic Regulator controller, H-bridge, Arduino, Hall magnetic sensor, Bluetooth H-05
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Makine ile antrenman, oyuncuların top atma, blok yapma ve alma performanslarını sürekli olarak geliştirmeye çalıştıkları tenis de dahil olmak üzere tüm spor dallarında giderek yaygınlaşmaktadır. Bu araştırmada, topu belirli bir mesafeye atmak için kullanılabilecek bir tenis makinesi, oyuncunun topla uğraşırken performansını bloke için sunulmuştur. Tenis topu fırlatma makinelerinin geliştirilmesine yönelik birçok çalışma yapılmıştır; bunlardan bazıları şu anda piyasada erişilebilir olan makinelerin uygulanmasında ve sunulmasında başarılı olmuştur. Bu çalışmanın yeniliği, makinenin ses kontrol teknolojisi kullanılarak kontrol edilecek şekilde modifiye edilmesi . bu Makine, oyuncuların bir partnere ihtiyaç duymadan istedikleri kadar pratik yapmalarına olanak tanıyarak antrenman yapmalarına yardımcı olmaktadır. Makinenin performansını göstermek amacıyla, makinenin aktüatörlerini kontrol etmek için orantılı integral kontrol ve Lineer-İkinci Dereceden Regülatör olmak üzere iki kontrol yöntemi kullanılmıştır. Araştırma iki aşamaya ayrılmıştır: modelleme ve simülasyon ve deneysel doğrulama. Devreyi çizmek ve modellemek için Proteus 8 kullanılmış, makine mikrodenetleyicisini programlamak için Arduino Ide'de Arduino kodu yazılmış ve kontrolörlerini ayarlamak için MATLAB/Simulink kullanılmıştır. Simülasyon sonuçları, kontrolörlerin çeşitli senaryolardaki davranışlarının çok güvenilir olduğunu göstermektedir.İkinci adımda, bir devre oluşturmak ve test etmek için bir Arduino Mega, bir H-köprüsü, bir Motor Sürücüsü, doğru akım motorları ve diğer komponentler kullanılmıştır. mit app Inventor kullanılarak, sesi almak bir sinyale dönüştürmek için bir Android uygulaması geliştirildi. Motor hızları ile ilgili bulgular, hızların çeşitli koşullarda düzenlendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology and its involvement in the sports field, training with a machine has become widely spread in all kinds of sports, including tennis, where the player always seeks to improve his skills and acquire new blocking techniques, and all training methods agree that repeated training on specific points and distances for the ball improves the level of the player and through the machine, training is done by repetition on the specified points without the need for a partner. Several studies have already been conducted on this device, and it was created and presented in the market. however, through this work, the machine will be modified through the presence of some differences, as the voice control technology has been added to train on certain points, unlike random training. voice messages are sent using a smartphone and will translate into signals in the presence of the Arduino. and because the direct current motors are the machine's basic devices, the emphasis was on speed control methods, and the proportional integral control and the linear-quadratic regulator control were used. Proteus 8 professional was used for simulation on the theoretical side, arduino code was written using the programming language arduino, MATLAB simulation for tuning controllers, and results were obtained showing the performance of the controller in different scenarios and deducing which is more appropriate. The circuit was built and tested using arduino mega and H-Bridge motor driver with arduino ide to prove the performance of the controllers and the results were on the motors as the speeds were regulated in a variety of situations. the Android applications were created using the mit app inventor Through it, voice messages are sent.