Local Agenda 21: An effective tool for urban environmental management and participation?
Yerel Gündem 21: Kentsel çevre yönetimi ve katılımın başarısına katkıda bulunan bir araç mıdır?
  1. Tez No: 82188
  2. Yazar: FATMA SAÇLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KOREL GÖYMEN, YRD. DOÇ. DR. FİRUZ DEMİR YAŞAMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gündem 21, Yerel Gündem 21, Kentsel Çevre Yönetimi, Katılım. VI, Agenda 21, Local Agenda 21, Urban Environmental Management, Participation. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz YEREL GÜNDEM 21: KENTSEL ÇEVRE YÖNETİMİ VE KATILIMIN BAŞARISINA KATKIDA BULUNAN BİR ARAÇ MIDIR? Saçlı, Fatma Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Korel Göymen Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Firuz D. Yaşamış Temmuz 1999, 131 Sayfa Yerel Gündem 21, 21. yüzyılda, kentlerde sürdürülebilir kalkınmayı sağlamayı amaçlayan bir eylem planı olarak ortaya çıkmış ve bu görevi, yerel yönetimler ve yerel topluluklara vermiştir. Bu bağlamda, Yerel Gündem 21 'in kapsamı, kentsel çevre yönetimi ve katılım süreçleri ile bağlantılıdır (kesişmektedir). Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de oldukça yeni bir uygulama olan Yerel Gündem 21 'in, kentsel çevre yönetimine ve katılım süreçlerinin etkinliğine katkıda bulunabilecek bir araç olup olmadığını, Gölbaşı, Kastamonu ve Bursa örneklerinde incelemektir. Üç alan çalışmasından elde edilen sonuçlar, fonksiyonel sayılabilecek bir kentsel çevre yönetiminin ve katılımcı pratiklerin yaşandığı kentlerde uygulanan Yerel Gündem 21 çalışmalarının başarısının bir dizi faktöre bağlı olduğunu göstermektedir. Bunlar, temel aktörlerin ilgi ve kararlılığı; mevcut sivil toplum örgütlerinin niteliksel ve niceliksel anlamda gelişmişlik düzeyi ve yerel halkın çevre sorunlarına karşı duyarlılığı ve ilgisi olarak belirginleşmektedir. Böyle bir temel üzerine kurulan ve katılımcı pratikleri, çok-aktörlü ortaklıklara dönüştürebilen birYerel Gündem 21 sürecinin, mevcut kentsel çevre yönetimi ve bu sürecin katılım boyutuna katkıda bulunabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOCAL AGENDA 21 : AN EFFECTIVE TOOL FOR URBAN ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PARTICIPATION? Saçlı, Fatma M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Korel Göymen Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Firuz D. Yaşamış July 1999, 131 Pages Local Agenda 21 has emerged as the action plan for achieving sustainable development in localities during the 21st century and has imposed this duty to local governments and local communities. Therefore, it has implications for urban environmental management and its participation dimension. Since Local Agenda 2 1 was launched in Turkey only recently, the aim of this study is to examine the Local Agenda 21 practices in three localities, Gölbaşı, Kastamonu and Bursa, questioning whether Local Agenda 21 is an effective tool for urban environmental management and participation. The three case studies showed that an integrated urban environmental management process and participatory practices are contributory factors for the well-functioning of Local Agenda 21 in localities where the commitment of the main actors, qualitative and quantitative development of civil society organizations and the general awareness level of local residents for environmental issues are evident. A Local Agenda 21 initiative 111launched against such a background can in turn contribute to the current urban environmental management process and its participation dimension.