The Role of personality variables in predicting the reported physical symptoms of male and female college students
Kişilik özelliklerinin kız ve erkek üniversite öğrencilerinin bedensel rahatsızlık belirtilerini yordamadaki rolü
  1. Tez No: 82186
  2. Yazar: AYŞE MELTEM BUDAK ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İyimserlik, Sağlık Kontrol Odağı, Özyeterlik Algısı, Bedensel Rahatsızlık Belirtileri. VI, Optimism, Health Control Beliefs, Perceived Health Competence, Physical Health Symptoms. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN KIZ VE ERKEK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİN BEDENSEL RAHATSIZLIK BELİRTİLERİNİ YORDAMADAKİ ROLÜ Üstündağ, A. Meltem Budak Yüksek lisans, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gül Aydın Eylül 1999, 113 sayfa Bu çalışmanın amacı iyimserlik, sağlıkla ilgili denetim odağı, özyeterlİk algısı ve tıbbi yardım alma değişkenlerinin kız ve erkek üniversite öğrencilerinin rapor ettikleri bedensel rahatsızlık belirtilerini yordamadaki rolünü araştırmaktır. Araştırmaya 207'si kız, 138'i erkek olmak üzere toplam 345 Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi katılmıştır. Bu öğrencilere Yaşam Yönelimi Testi (Iyimserlik-LOT) Ölçeği, Çok Boyutlu Sağlık DenetimOdağı Ölçeği (ÇBSDO-MHLC). Sağlık Özyeterlik Algısı Ölçeği (SÖA- PHCS) ve Bedensel Rahatsızlık Tarama Ölçeği (BRTÖ-PSC) uygulanmıştır. Kız, erkek ve tüm grup öğrencilerden elde edilen verilere ayrı ayrı aşamalı çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular, iyimserlik, tıbbi yardım alma, şans denetim odağı ve içsel denetim odağı değişkenlerinin tüm gruptaki öğrencilerin bedensel sağlık belirtilerini yordadığını göstermiştir. Erkek öğrencilerin bedensel rahatsızlık belirtilerini yordayan değişkenler ise iyimserlik ve içsel denetim odağıdır. Bulgular, kız öğrencilerin bedensel rahatsızlık belirtilerini yordayan değişkenlerin iyimserlik ve şans denetim odağı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF PERSONALITY VARIABLES IN PREDICTING THE REPORTED PHYSICAL SYMPTOMS OF MALE AND FEMALE COLLEGE STUDENTS Üstündağ, A. Meltem Budak M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Gül Aydın September 1999, 113 pages. The purpose of the present study is to investigate the role of optimism, health control beliefs, perceived health competence and receiving medical help variables in predicting the frequency of the reported physical symptoms of college students. The sample of the study was consisted of a total of 345 Middle East Technical University students, 207 of which were male and 138 were female. Life Orientation Test (LOT), Multidimensional Health Locus 111of Control Scale (MHLC), Perceived Health Competence Scale (PHCS) and Physical Symptom Checklist (PSC) were administered to the students. Three separate stepwise multiple regression analyses were employed to the data obtained from males, females and the total group of students. The results of the study indicated that dispositional optimism, medical help seeking, chance health locus of control and internal health locus of control predicted the reported physical symptom scores of the total sample. Dispositional optimism and internal health locus of control were the predicting variables for the male sample. The results showed that optimism and chance health locus of control variables predicted the physical health symptoms of the female sample.