19. yüzyıl İspanya'sında Türk ve Türkiye'ye bakış: 1807-1833
The view of Turkish and Turkiye in 19th century Spain: 1807-1833
- Tez No: 821875
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA EFE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: 11111, 12345
- Anahtar Kelimeler: İspanyol basını, Türk, Türkiye, Osmanlı imparatorluğu, İspanya, Spanish press, Turkish people, Turkiye, Ottoman Empire, Spain
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 387
Özet
Bu tez 1807-1833 İspanyol gazete ve dergilerindeki Türk ve Türkiye haberlerini incelemektedir. II. Mahmud saltanatına denk gelen bu yıllar önceki yıllardan ayrılan ve sonrası yıllar için önemli birçok hadise ile başlangıçlar dönemidir. Bu yıllar Osmanlı devlet zihniyetinin ve eğilimlerin değiştiği, kabukların kırıldığı, askeri, sosyal ve kültürel alanda reform ve yenileşme hareketlerinin arttığı bir dönemdir. 19. yüzyıl İspanya için devrim ve istila yıllarıdır. Yaşadığı savaşlar sebebiyle siyasi ve ekonomik bakımdan güçten düşen İspanya bir taraftan da İngiltere ve Fransa'nın istilalarına karşılık Bağımsızlık mücadelesi verirken bir yanda da içyapıda liberallerin ve mutlakıyetçilerin çatışmaları nedeniyle birçok toplumsal sorunla da baş başa kalmıştır. İşte bu dönemde halkın, savaşa karşı bir silah ve işgale karşı propaganda olarak kullandığı gazetelerin sayısı oldukça artmıştır. Halk; kendi siyasi fikirleri doğrultusunda gazete çıkarıp, haberlerini okuyucuya ulaştırıp kamuoyu oluşturmuştur. Bu süreçte İspanyol gazete ve dergilerinde Türk ve Türkiye ile ilgili haberler oldukça artmıştır. Bu kapsamda İspanya Kültür ve Spor Bakanlığı bünyesindeki gazete ve dergi arşivinde bulunan koleksiyonlarda yapılan taramalarda İspanyol basınının Türk ve Türkiye hakkındaki haberleri yakından takip ettiği ve yayınladığı görülmüştür. Tespit edilen kayıtlardan Türk ve Türkiye hakkındaki 891 adet haber tercüme edilmiştir, bu haberler tez de iki amaçla kullanılmıştır. Bir, haber akışı niteliğinin tespit etmek, iki, Türkiye ve Türklere dair İspanya'ya yansıyan bilgileri saptamaktır. Tez de bu doğrultuda önce haberler konularına göre tasnif edilerek veri seti oluşturulmuş. Haber akışı ile ilgili bilgiler tablolar, grafikler ve haritalara dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses Turkish people and Turkiye news in Spanish newspapers and magazines between 1807-1833. These years, which coincide with the reign of Mahmud II, are a period of many events and beginnings that differ from the previous years and are important for the following years. Ottoman State mentality and tendencies changed, shells were broken, and reform and innovation movements increased in the military, social and cultural fields, in these years. The 19th century was a time of revolution and invasion for Spain. Spain, which was politically and economically weakened due to the wars experienced, was struggling for independence against the invasions of England and France on the one hand, and on the other hand, it was faced with many social problems due to the conflicts of liberals and absolutists in the internal structure. In this period, the number of newspapers used by the public as a weapon against the war and propaganda against the occupation increased considerably. People formed public opinion by publishing newspapers in line with their own political ideas and delivering the news to the readers. In this process, news about Turkish people and Turkiye in Spanish newspapers and magazines increased considerably. In this thesis, the flow of information from the Ottoman Empire to Spain in the years 1807-1833 is analysed through the news about Turkey and Turkiye in Spanish newspapers and magazines. Accordingly, it was observed that the Spanish press closely followed and published news about Turkish and Turkiye in the collections of the newspaper and magazine archive of the Spanish Ministry of Culture and Sports. A total of 891 news items were translated and these news items were used for two purposes in the thesis. First, to determine the quality of news flow; second, to determine the information about Turkiye and Turkish people reflected in Spain. In this direction, firstly, the news items were classified according to their subjects and a data set was created, and the information about the news flow was transformed into tables, graphs, and maps.