Gender-role orientations and perceived parental attitudies of METU preparatory school students
ODTÜ Hazırlık Okulu öğrencilerinin cinsiyet rolü yönelimleri ve algılanan ana-baba tutumları
  1. Tez No: 82189
  2. Yazar: RAHŞAN SİVİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Rolü Kimliği, Ana-Baba Tutumlan. vı, Gender-Role Identity, Parental Attitudes. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz ODTÜ HAZIRLIK OKULU ÖĞRENCİLERİNİN CİNSİYET ROLÜ YÖNELİMLERİ VE ALGILANAN ANA-BAB A TUTUMLARI Siviş, Rahşan Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayhan Demir Ağustos 1999, 82 sayfa Bu çalışmanın amacı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Hazırlık Okulu öğrencilerinin cinsiyet rolü yönelimleriyle, algılanan ana-baba tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemi, ODTÜ Hazırlık Okulu'na kayıtlı olan, (119 erkek ve 65 kız) 184 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin cinsiyet rolü kimliği tiplerini belirleyebilmek için Bem Cinsiyet Rolleri Envanteri (BSRI) ve algılanan ana-baba çocuk yetiştirme tutumlarını belirlemek üzere de Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI) uygulanmıştır.Toplanan bilgilerin analizinde tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlan, cinsiyet rolü yönelimleri ile ana-baba tutumları ölçeğinin algılanan aşın korumacı annelik, demokratik tutum, annenin ev kadınlığı rolünü reddetmesi, geçimsizlik ve katı disiplin boyutlan arasında anlamlı bir ilişki göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENDER-ROLE ORIENTATIONS AND PERCEIVED PARENTAL ATTITUDES OF METU PREPARATORY SCHOOL STUDENTS Siviş, Rahşan M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayhan Demir August 1999, 82 pages The purpose of the present study was to investigate the relationship between the gender-role orientations and the perceived parental attitudes of Middle East Technical University (METU) Preparatory School students. The sample of the study was 184 students (119 boys and 65 girls) enrolled in the METU Preparatory School. The Bern Sex-Role Inventory (BSRI) was administered to the subjects to determine their type of gender-role identity; and the Parental Attitudes Research Instrument (PARI) was used to determine the perceived parental child-rearing attitudes of the subjects' parents. inIn the data analysis, one-way analysis of variance was used. Results indicated no significant relationships between gender-role identity and the perceived over- protective mothering, democratic attitude, mother's rejection of the home-making role, marital conflict and strict discipline dimensions of the parental attitudes scale.