Sanal laboratuvarların mühendislik eğitiminde öğretme ve öğrenme ortamı açısından etkililiği
Effectiveness of virtual laboratories in engineering education in terms of teaching and learning environment
- Tez No: 821892
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL MURAT KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Uzaktan eğitim, Sanal laboratuvar uygulamaları, Geleneksel laboratuvar uygulamaları, Nitel araştırma, Pandemic, Distance education, Virtual laboratory applications, Traditional laboratory applications, Qualitative research
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Bu araştırmada, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesinde öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından sanal laboratuvar uygulamalarının mühendislik eğitiminde öğrenme ve öğretme ortamı açısından etkililiğini belirlemek adına, pandemi döneminde kullanılan yöntemler; karşılaşılan zorluklar; üretilen çözüm yolları ve sunulan öneriler araştırılmaktadır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırıma yöntemlerinden olan Durum Çalışması kullanılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla elde edilmiştir. Görüşmeler, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2020-2022 yılları arasında uzaktan yürütülen uygulamalı derslerde eğitim görmüş olan öğrenciler ve dersleri yürüten öğretim üyeleri ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde nitel veri analiz yöntemlerinden tematik analiz tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Pandemi döneminde kullanılan yöntemler olarak laboratuvar konularının ve haftalık teorik derslerin video konferans araçları üzerinden anlatımı, videolu görüşmeler yaparak bilgi alma imkânı, öğretim üyelerinin öğrencilerin bilgisayarlarına uzak masaüstü yazılımları (AnyDesk, Teamviewer vb.) yardımıyla erişmesi ve simülasyonlarda yardım etmesi, kısa süreliğine de olsa pandemi kurallarına uyarak gerçek laboratuvarlarda deneylerin yapılması, laboratuvar içeriğine uygun eğitim kitlerinin (Raspberry pi,, tek kart bilgisayarlar, sensörler ve mikroişlemci kartları vb.) kullanıldığı tespit edilmiştir. Çevrimiçi laboratuvar uygulamaları süresince ses ve görüntünün kapalı olması nedeniyle öğrenci ilgisinin anlaşılamaması hem öğretim üyeleri ve öğrencilerin hem de öğrencilerin kendi aralarında olan iletişim ve etkileşimin zayıf olduğu, internetin yeterli olmadığı, altyapı eksikliği, kapasite sorunu (Aşırı yüklenme), yazılım ve donanım eksikliği, öğrencilerde dikkat, motivasyon ve disiplin eksikliği gibi zorluklarla karşılaşıldığı saptanmıştır. Sonuç: Araştırmanın sonuçları pandemide kullanılan yöntemlerin yeterli olmadığı, derslerde altyapı sorunlarının olduğu ve sanal laboratuvarların deneyleri tam yansıtmadığı şeklindedir. Öneriler: Sanal laboratuvar uygulamalarının tek başına yetersiz olduğu ve geleneksel laboratuvar uygulamaları ile birlikte kullanılması gerektiği, var olan laboratuvarların maddi açıdan desteklenmesi ve bulunmayan ekipmanların temini sonrasında daha ileri çalışmaların yapılabileceği, sanal laboratuvar uygulamalarının lisansüstü eğitimde daha etkili olacağı ve bu uygulamaları ileriye taşımak için görselin/tasarımın iyileştirilmesi gerektiği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, in order to determine the effectiveness of virtual laboratory applications in terms of learning and teaching environment in engineering education by faculty members and students at Eskişehir Osmangazi University Faculty of Engineering and Architecture, the methods used during the pandemic period; difficulties encountered; The solutions produced and the suggestions offered are investigated. Method: Case Study, one of the qualitative research methods, was used in the research. Data were obtained through semi-structured interview. Interviews were held with students who were trained in remote practical courses at Eskişehir Osmangazi University Faculty of Engineering between the years 2020-2022, and with the lecturers conducting the courses. Thematic analysis technique, one of the qualitative data analysis methods, was used in the analysis of the data. Findings: As the methods used during the pandemic period, the lectures of laboratory subjects and weekly theoretical lessons via videoconferencing tools, the opportunity to get information by making video calls, the faculty members' access to the students' computers with the help of remote desktop software (AnyDesk, Teamviewer, etc.) and their help in simulations, even for a short time. It has been determined that experiments are carried out in real laboratories by following the rules and training kits (Raspberry pi, single-board computers, sensors and microprocessor cards, etc.) suitable for the laboratory content are used. During the online laboratory applications, the lack of understanding of student interest due to the fact that the audio and video are closed, the communication and interaction between both the lecturers and the students and the students are weak, the internet is not sufficient, the lack of infrastructure, the capacity problem (Overload), the lack of software and hardware, the lack of software and hardware among the students. It has been determined that difficulties such as attention, motivation and lack of discipline are encountered. Conclusion: The results of the research are that the methods used in the pandemic are not sufficient, there are infrastructure problems in the lessons and the virtual laboratories do not fully reflect the experiments. Recommendations: Suggestions: Virtual laboratory applications alone are insufficient and should be used together with traditional laboratory applications, further studies can be carried out after financial support of existing laboratories and the supply of unavailable equipment, virtual laboratory applications will be more effective in postgraduate education, and visuals need to be designed effectively.