Energy management and auditing in commercial buildings with an application to METU mechanical engineering buildings
  1. Tez No: 8220
  2. Yazar: FATİH BOZDUĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF İLERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Ticari bina, 4 Enerji Yönetimi, Enerji Bilançosu, Enerji Tasarrufu, Enerji Tasarruf imkanı, Ekonomik Değerlendirme 625.05.02 -VI, Commercial Building, Energy Management, Energy Audit, Energy Saving, Energy Conservation Opportunity, Economic Evaluation. 625.05.02.IV
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
TİCARİ RİNALARDA EKKR.lt YÖNETİMİ VF. BİLANÇOSUNUN ÇIKARILMASININ ODTÜ MAKÎNA MÜHENDİSLİ?İ BÖLÜMÜ BİNALARINA UYGULANMASİ BOZDO?AN, Fatin Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Arif İLERi 200 Sayfa, Ocak 1990 ÖZET Gelecek yıllarda Türkiye'de kullanılacak ticari binaların çoğu daha şimdiden mevcuttur. Bu binaların enerji performansı enerji yönetimi, enerji bilançolarının çıkarılması ve yenileştirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesiyle geliştirilebilir. Bu tür faaliyetlerin ticari binalarda yapılması ikametgah türü binalarınkinden daha kolay ve faydalıdır. Bu tez, esas olarak ticari binalarda enerji yönetimi ve bilançosunun çıkarılmasıyla ilgi olarak genel prensipler, yöntemler ve problemler hakkında detaylı bir müzakere sunmaktadır. Başlıca enerji bileşenleri ve enerji tasarruf imkanları belirtilmiştir. Ayrıca, enerji yönetimi ve bilançosunun çıkarılmasının bir uygulaması -V-ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü binalarında gerçekleştirilmiştir. Çeşitli enerji formlarının binalarda nerede ve ne zaman kullanıldığını belirlemek için. bilançolama yöntemleri ve ölçümler 1988 ve 1989 Kış seaonlarında yapılmıştır Bilançolama yöntemlerinin, ölçümlerinin ve hesaplamaların sonuçları kullanılarak, enerji kullanımında verimin arttırılabileceği ve maliyet tasarrufunun ulaşılabileceği başlıca alanlar belirtilmiştir. Ayrıca, binanın enerji bileşenleri için, en verimli enerji tasarruf imkanları analiz edilmiş ve bunların ekonomik değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ENERGY MANAGEMENT AND AUDITING IN COMMERCIAL RUILDINGS WITH AN APPLICATION TO METU MECHANICAL ENGINEERING BUILDINGS BOZDU?AN, Fatin Faculty of Engineer j ne Department of Mechanical Engineering, M.S. Thesii Supervisor : Assoc. Prof. Dr Arif İLERİ 200 Pages, January 1990 ABSTRACT Most of the commercial buildings which will be in use during the next decades in Turkey, already exist. Their energy performance can be improved by performing energy management, auditing and retrofit actions. To apply such actions is usually easier and may be more rewarding at commercial buildings than residences. This thesis first presents an extensive discussion on the general principles, methods, problems related to energy auditing and management at commercial buildings. Main energy components and energy conservation opportunities are pointed out. Then as an application, an energy management and auditing of METU Mechanical Engineering Buildings is performed. Auditing procedures -ill-and measurements were carried out during the winter of 1988 and 1989 to find out when and where various energy forms are used in the facilities. Using the conclusions of the auditing procedures, measurements and calculations, the specific areas where energy efficiency improvements and cost savings may ho achieved, ^re- identified. Next, the most effective energy conserva f i en opportunities are analysed for every building r.ompononi and economic evaluation of some ECOs are performed