The effects of a communication skills training program on the adolescent siblings of children with disabilities and their families
Bir iletişim becerileri programının engelli çocukların ergen kardeşlerine ve ailelerine etkisi
  1. Tez No: 82190
  2. Yazar: MİNE SIZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN AKKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli kardeş, İletişim Becerileri, İletişim Becerileri Programı, Ergen Kardeş, Disability, Communication Skills, Communication Skills Training Program, Adolescent Siblings
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Aile bir sistemdir ve kardeşler bu sistemin önemli bir öğesidir. Eğer ailede engelli bir çocuk varsa kardeşlerin ihtiyaçları ve duyguları, anne-babaları ve diğer önemli insanlar tarafından ihmal edilebilir. Halbuki kardeşler de engelli bir kardeşe sahip olmanın getirdiği kısıtlamalar ve zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bu çalışma, özürlü çocuk kardeşleriyle ve bir iletişim becerileri programının engelli çocukların ergen kardeşlerin iletişim bacarilerine ve ailelerin aile içi iletişim örüntülerine etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. viDenekler, Barış Özürlü Çocuklar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Uyum Özel Eğitim Merkezi'ne devam eden çocukların gönüllü aileleridir. Bu araştırmaya, deney ve kontrol grubunda olmak üzere toplam 16 ergen kardeş, 16 anne ve 15 baba katılmıştır. Deneysel araştırma modeli kullanılmış, deney ve kontrol grupları İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği ve Aile Yapısını Değerlendirme Aracı (AYDA) 'dan alınan öntest ve sontest sonuçlarına göre karşılaştırılmıştır. Deney grubunu oluşturan engelli çocuk kardeşlerine 10 haftalık bir iletişim becerileri programı uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu arasındaki farkları ortaya koymak üzere, parametrik olmayan istatistiksel yöntemlerden Mann- Whitney U Testi ve Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Sonuçlar deney grubu babalarının AYDA aile içi ilişkiler örüntüsü testinde, öntest ve sontest arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir.Ayrıca.deney grubu babalarının AYDA aile içi ilişkiler örüntüsü testinde, duygusal bağlam alt boyutu öntest ve sontesti arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırmanın diğer değişkenleri açısından, bulgular, her iki iki grup içinde ve gruplar arasında anlamlı bir fark göstermemiştir. Bununla birlikte, araştırmacının gözlemlerine ve kardeşlerin notlarına göre, programın çocukların iletişim becerilerine ve aile içi iletişim örüntülerine olumlu etkileri olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Family is a system and siblings are the important components of the system. If there is a child with disability in the family, needs and feelings of siblings may be neglected by the parents and the significant others. However, siblings also encounter with the limitations and difficulties of being a sibling of a child with disability. IllThis study aims to focus on the siblings and investigate the effects of a communication skills program on the adolescent siblings of children with disabilities and their families. The subjects of the study were the volunteer families of the children with mental disabilities who were attending Barış Özürlü Çocuklar Eğitim Merkezi and Uyum Özel Eğitim Merkezi. Sixteen adolescent siblings, sixteen mothers and fifteen fathers participated in the study. The experimental design was used, in which 2 groups were compared at pretest and posttest measures using Communication Skills Questionnaire and AYDA (Aile Yapısını Değerlendirme Aracı). Adolescent siblings of children with disabilities in the experimental group were given a 10 week Communication Skills Training Program. In order to explore the differences between the two groups, nonparametric statistics, Mann- Whitney U and Wilcoxon Tests were used. The results revealed that there was a significant difference between the pretest and posttest scores of the experimental group fathers in AYDA family communication patterns scale. Moreover, a significant difference was found in the emotional bonding subscale for the pretest and posttest scores of experimental group fathers in AYDA family communication patterns scale.Other results indicated no significant differences between the two groups. IVHowever, according to the observations of the researcher and siblings' notes, it could be stated that the program contributed positively to the siblings' communication skills and family communication patterns.