Lise öğretmenlerinin eleştirel düşünme eğilimleri ve özerklik davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between high school teachers' critical thinking dispositions and autonomy behaviors
- Tez No: 821920
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ERGİN EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: lise öğretmenleri, eleştirel düşünme eğilimi, öğretmen özerkliği, özerklik davranışları, high school teachers, critical thinking disposition, teacher autonomy, autonomy behaviors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırma, lise öğretmenlerinin eleştirel düşünme eğilimleri ve özerklik davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim yılında Aydın ilindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan, oransız küme örneklemesi tekniği kullanılarak oluşturulan 488 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri“Marmara Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği”ve“Öğretmen Özerkliği Ölçeği”nin örnekleme uygulanmasıyla elde edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde betimsel istatistikler, karşılaştırma istatistikleri ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimleri yüksek düzeydedir. Öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimlerinin cinsiyet, okul statüsü, okul türü, kıdem ve branş değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği; eğitim durumu değişkenine göre ise anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Öğretmenler özerklik davranışlarını yüksek düzeyde göstermektedirler. Öğretmenlerin özerklik davranışlarını gösterme düzeylerinin cinsiyet, okul statüsü, kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği, eğitim durumu, okul türü ve branş değişkenlerine göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. Araştırmada, öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimlerinin özerklik davranışlarını anlamlı bir şekilde yordadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the relationship between high school teachers' critical thinking dispositions and autonomy behaviors. The research was designed in the relational survey model. The sample of the research consists of 488 teachers employed in upper-secondary schools in Aydın in the 2021-2022 academic year. The teachers in the sample were specified through the disproportionate cluster sampling technique. The data of the research were obtained through the administration of two sacels, namely“Marmara Critical Thinking Dispositions Scale”and the“Teacher Autonomy Scale”, to the teachers in the sample group. The data of the study were analyzed by using descriptive statistics, comparison tests and multiple regression analysis. According to the results of the research, critical thinking dispositions of the teachers are high. While teachers' critical thinking dispositions show significant differences by gender, school status, school type, seniority and branch variables, no significant difference is found by the education level variable. The teachers demonstrate high level of autonomy behaviors. While the level of autonomy behaviors of teachers differs significantly by gender, school status, and seniority, no difference is found by education level, school type and branch variables. The study has revealed that teachers' critical thinking dispositions significantly predict their autonomy behaviors.